Франция се разделя със стационарния телефон и факс

Франция се сбогува с една от емблемите на техническия прогрес от близкото минало. Стана известно, че телекомуникационният оператор Оранж (Orange) – бившият Франс телеком (France Telecom) – ще престане да предлага абонаменти за стационарни телефони от 15 ноември 2018 година. Точно тогава се навършват 139 години след създаването на първата телефонна мрежа в Париж, съобщава в електронното си издание в. „Паризиен“. Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон – домашен или в компаниите.

Прекъсването на комутаторната телефонна мрежа обаче няма да се извърши изведнъж през есента, а ще се прави постепенно, в разстояние на няколко години. Първият етап предвижда след три месеца новите клиенти на Оранж или тези, които сменят адреса си, вече да не могат да ползват класическа фиксирана телефонна линия, като ще им бъде предложена услуга с „бокс“ (кутия). Едва през 2023 година операторът ще започне постепенно да прекъсва телефонна мрежа в отделни общини. „Ще има улеснени процедури за възрастните хора“, увери пресслужбата на Оранж.

Компаниите също ще трябва да обърнат страницата на стационарните телефони и факсовете. В момента 70 процента от тях ползват такива. Така че инвестициите за професионалистите ще бъдат съществени, а може да настъпи и недостиг на ново оборудване, ако всички едновременно започнат да преминават към новата система. Предимство ще имат големите компании, които поръчват по-големи инсталации, за сметка на малките и средни предприятия.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *