Франция стимулира икономиката си с 26 милиарда евро

Френският министър-председател Франсоа Фийон съобщи днес, че правителството е готово с план за икономически стимули на стойност 26 милиарда евро (33,1 милиарда долара), информира ВВС.
Той призова за „спешна национална мобилизация на силите“ за борба с настъпващата икономическа криза.
11 милиарда евро от пакета са предназначени за бизнеса, други 4 милиарда ще бъдат предоставени за инвестиции в инфраструктура и другиобществени проекти.
Френското правителство очаква благодарение на предприетите мерки да постигне ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,3% през 2009 г.
Все пак, министърът на икономиката на Франция Кристин Лагард е скептично настроена по отношение на плана и според нея това няма да е достатъчно Франция да се пребори с кризата през тази година. Тя каза, че ще бъде приятно изненадана, ако страната отчете положителен икономически растеж през 2009 г.
Тя коментира още, че според статистиката повече от 45 000 души са загубили работата си през декември миналата година. Освен това, индустриалното производство в страната се е сринало в унисон със световните тенденции.
Международният валутен фонд (МВФ) също прогнозира свиване на Брутния вътрешен продукт на Франция с 1,9 на сто през годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *