Франция с 0.3% ръст на БВП

През първото тримесечие на 2019 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция нарасна на тримесечна база с 0.3%, показват предварителни данни на официалната статистика Insee, цитирани от „Ройтерс“.Франция с 0.3% ръст на БВП.

Резултат с изображение за франция икономика

На годишна база БВП на Франция нарасна през първото тримесечие с 1.1%, след повишение с 1% през последните три месеца на 2018 година.

Разходите на домакинствата, които са традиционен двигател на френския икономически растеж, се повишиха с 0.4%, след стагнация през последното тримесечие на 2018 година, когато потребителските разходи бяха засегнати в резултат на протестите на „жълтите жилетки“.

Растежът на бизнес инвестициите също се подобри слабо през първото тримесечие до 0.5% от 0.4% в края на 2018 година, когато уличните протести натежаха върху бизнес доверието.

Износът се повиши с 0.1% след ръст с 2.2% през предходните три месеца, а вносът нарасна през първото тримесечие с 0.9% след повишение с 1.2% в края на 2018 година. По този начин международният търговски баланс отне 0.3 процентни пункта от растежа на френската икономика през първото тримесечие на настоящата година, след като през предходните три месеца допринесе с 0.3 процентни пункта за растежа на БВП, информира economynews.bg.

Промяната на наличните бизнес запаси, които нараснаха с 0.3% на тримесечна база, се отрази позитивно на растежа, допринасяйки с 0.3 проценти пункта за повишаването на БВП.

„Има някои положителни елементи, инвестициите са много важни, както и потребителските разходи, защото ние предоставихме покупателна способност на домакинствата. Но все още има някои тревожни елементи като износа, които показват, че трябва да продължим усилията си, за да спечелим конкурентоспособност“, заяви финансовият министър Бруно льо Мер.

Правителството предложи пакет от отстъпки на протестиращите през декември в размер на 10 млрд. евро, насочени към увеличаване на доходите на най-бедните работещи и пенсионерите.

Френската икономика успя да запази стабилен темпа си на растеж през четвъртото тримесечие, въпреки поредицата от бурни антиправителствени протести, които оказват влияние върху доверието на бизнеса и потребителите.

Националната статистическа агенция обяви, че втората по големина икономика в еврозоната е отчела ръст от 0.3% през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие, когато беше регистриран същия темп на разширение. През цялата изминала година френската икономика е нараснала с 1.6%, като данните са ревизирани в посока нагоре спрямо предишната оценка.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *