Франция увеличава пенсии и заплати

Френското правителство направи крачка напред към изпълнението на ключово предизборно обещание, вземайки мерки да повиши покупателната способност на домакинствата на фона на ускоряващата се инфлация, след като Националното събрание прие законопроект за вдигане на пенсиите и временно замразяване на покачването на цените на наемите, предаде Ройтерс.

▷ Франция - полезна информация, снимки и карти

В първия тест за способността на президента на Франция Еманюел Макрон да постигне компромиси по партийна линия, след като загуби абсолютното си парламентарно мнозинство на неотдавнашните избори, законопроектът отива в Сената (горната камара на парламента), доминиран от консервативната група на „Републиканците“, информира economynews.bg.

Законопроектът включва увеличение на заплатите на служителите в държавния сектор, купони за храна и механизъм, който да помага на компаниите да отпускат по-високи необлагаеми бонуси на служителите. Очакваните бюджетни разходи са около 20 милиарда евро (20,37 милиарда долара).

Да помогне на французите да се справят с по-високите разходи за живот, задвижвани основно от повишените цени на електроенергията след руската инвазия в Украйна, бе едно от ключовите обещания на Макрон, след като първият му президентски мандат бе белязан от бурни улични протести, придобили известност като движението на „жълтите жилетки“.

10 най -добри места за посещение във Франция (с карта)

Миналия месец френската инфлация достигна равнище от 6,5 на сто на годишна основа, в съответствие с другите страни в еврозоната.

Късното нощно гласуване последва оживени дебати, по време на които политиците от лявоцентристката група на „Социалистите, еколозите и републиканците“ критикуваха правителството за мерките, които според тях са недостатъчни.

С 341 гласа „за“ и 116 „против“ правителството бе подкрепено от групата на „Републиканците“ и „Националния фронт“, а групата на „Социалистите, еколозите и републиканците“ не подкрепи законопроекта.

 

 

 

 

 

 

inancebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *