Франция ще насърчава работата от вкъщи при разхлабване на мерките

Франция и Испания – две от най-тежко ударените от коронавируса страни в Европа заедно с Италия, представиха планове за разхлабване на мерките за ограничаване на заразата. Париж и Мадрид ще се опитат да възстановят нормалния живот и бизнес на няколко етапа.

Франция ще насърчава работата от вкъщи при разхлабване на мерките.

Коронавирус: Франция выделяет 345 миллиардов евро для поддержки ...

Франция ще насърчи работата от вкъщи, носенето на маски и ще прави стотици хиляди тестове за коронавирус. Това обяви премиерът Едуар Филип при представянето на плана за разхлабване на мерките във вторник. Процесът ще започне от 11 май, като от тогава ще има достатъчно маски за хората. Премиерът призова компаниите да осигурят маски за работниците си, а правителството ще помогне на малкия бизнес. Те ще се продават през сайта на пощите, всяка седмица за хората в нужда ще има осигурени 5 млн. маски.Франция ще насърчава работата от вкъщи при разхлабване на мерките.

Правителството иска да прави поне 700 хил. теста всяка седмица. При положителен резултат, властите ще трябва да идентифицират и тестват всички, които са били в близък контакт с човека, независимо дали имат симптоми. Властите ще поискат от всички тях да се изолират, на задължителна изолация ще подлежат тези с положителен тест, като за целта ще има и осигурени хотелски стаи.

Нови 541 смъртни случая от коронавирус във Франция - Свят ...

Промени при компаниите

Правителството ще насърчава работата от вкъщи. При невъзможност това да стане, компаниите ще трябва да въведат смени, а там, където не е възможно да се спазва дистанция, ще трябва да се носят маски. Магазините ще може да отворят от май с изключение на тези в моловете. Ресторантите и кафенетата ще трябва да останат затворени, като в края на май правителството ще обмисли дали може да отворят.

Седемдесет процента от транспортната мрежа в Париж ще работи от 11 май, като маските в превозните средства ще бъдат задължителни. Междуградските пътувания ще трябва да бъдат само по професионални или семейни причини – поне така иска правителството.

Училищата – на доброволен принцип

Детските градини и началните училища ще отворят на 11 май, но на доброволен принцип. Седмица по-късно правителството ще обмисли отваряне на прогимназиите в кварталите, където разпространението на вируса е слабо. В края на май ще се реши и дали гимназиите да бъдат отворени в началото на юни. Броят на учениците в клас ще бъде ограничен до 15 души, безплатно ще остане дистанционното обучение, информира capital.bg.

За излизане навън от 11 май няма да се изисква декларация, както досега. Плажовете ще бъдат затворени поне до 1 юни. Библиотеките и малките музеи ще отворят на 11 май, но големите музеи – не. Храмовете може да останат отворени, но правителството ги моли да не организират религиозни служби до 2 юни.

Франция пусна гласов асистент в помощ на пациентите с коронавирус ...
 Испания се възстановява на четири етапа

Планът на правителството на Педро Санчес включва четири етапа, които може да варират във времето в зависимост от това колко тежко са засегнати провинциите. Целта е в края на юни според Санчес да се достигне „нова нормалност“. Всеки етап ще продължи по две седмици.

Облекчаването ще започне от 4 май. Ресторантите ще могат да отворят и първо да предлагат храна за вкъщи. Компаниите ще могат да приемат клиенти, но след предварително уговорена дата за консултация.

Преходът към следващата фаза зависи от това дали провинциите ще отговарят на определени изисквания от испанското министерство на здравеопазването.

Число жертв коронавируса во Франции превысило 21 тысячу человек ...

От 18 май може да отворят малките търговци на дребно, но не и големите търговски центрове. Ресторантите могат да обслужват клиентите на терасите, но ще могат да бъдат заети само една трета от местата. На хотелите също се разрешава работят, но при определени мерки за сигурност.

В следващия етап ресторантите ще имат възможност да обслужват клиентите в затворени пространства, но отново с една трета от капацитета си. Ще бъдат отворени театрите, музеите и галериите. Училищата остават затворени до новата учебна година през септември.

В последния етап ще се премахнат още ограничения – магазините могат да отворят, но с капацитет от 50%, а а ресторантите също ще могат да обслужват повече клиенти.

„В края на юни ние като цяла държава ще се върнем към една нова нормалност, ако развитието на епидемията във всяка област се контролира“, казва Санчес. Тогава трябва да приключат социалните и икономическите ограничения. Правилата за хигиена ще се следят до създаването на ваксина.

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *