Французин поема кормилото на гръцката приватизация

Французинът Жак Льо Пап, бивш заместник-директор на кабинета на Кристин Лагард през времето като икономически министър, ще застане начело на  новия приватизационен фонд в Гърция. Фондът е създаден според условията на международния спасителен план, подписан от Гърция и страните-донори.
Това предадоха Франс прес и БТА, позовавайки се на френското министерство на икономиката и финансите.
Главният инспектор на финансите Льо Пап заемаше от 2013 година длъжността главен секретар на авиокомпания Ер Франс – Ка Ел Ем (Air France – KLM), след постове в дирекцията на Държавната хазна и в Службата за защита на конкуренцията. Гръцкият приватизационен фонд е един от ключовите елементи в спасителния план, договорен с големи родилни мъки през 2015 година между Атина и европейските й партньори. Тази структура ще замени съществуващата досега агенция ТАИПЕД (TAIPED), която преди това отговаряше за приватизациите.
Споразумението, подписано с Атина през 2015 година предвижда амбициозна програма за продажба на държавни активи, която трябва да донесе 50 милиарда евро постъпления в рамките на 30 години. Средствата трябва да послужат за изчистване на част от държавния дълг.
Жак Льо Пап е работил в кабинета на Лагард между 2007 и 2011 година, когато сегашният управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) беше министър на икономиката на Франция.
Според гръцкия вестник „Катимерини“ Льо Пап ще председателства петчленен надзорен съвет, натоварен да ръководи новия гръцки приватизационен фонд.
Изданието посочва, че едно от местата в надзорния съвет ще бъде заето от испанец, а други три ще бъдат заети от гръцки представители, чиито кандидатури в момента се разглеждат от Европейския съюз.
Гръцкото министерство на финансите засега не потвърдждава официално тези информации на агенциите.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *