Французи и англичани се сбиха за мидите в Ламанша

Около 40 френски рибарски кораба са излезли в Ламанша във вторник, 28 август в опит да попречат на улова на миди от страна на британски рибари, съобщава France 3 Normandie.

Французите хвърляли камъни и димки срещу британските си колеги, при което три кораба са получили повреди. На един от британските съдове дори е избухнал и пожар вследствие на хвърлени бензинови бомби, но всичко се е разминало също без пострадали.
Френските рибари обвиняват британците в нелоялна конкуренция в международни води. Според френските закони уловът на миди в Ламанша е забранен от 15 май до 1 октомври, но във Великобритания няма подобни ограничения и британските рибари се възползват.  По този начин за французите остават по-малко миди, когато забраната се вдига.

Ние, французите имаме квоти, имаме разрешени часове за улов. Британците нямат нищо – нямат квоти, имат седем дни в седмицата за улов. Идват, тралират, пълнят мрежите и се връщат у дома.

Британският министър на околната среда обаче категорично защити своите сънародници и обяви, че имат всички права да са в района. Майкъл Гоув, министър на околната среда на Великобритания казва: Настояваме французите, чиято е отговорността – да гарантират, че повече подобни сцени няма да има. Искаме французите да гарантират, че в тези води – това са техни териториални води – полицията патрулира, така че законният улов може да продължи.

Френските власти изпращат допълнителни полицейски лодки, за да предотвратят нови стълкновения. Спорът между френските и британските рибари е отпреди 15 години, но досега временни споразумения са успокоявали страстите. Тази година обаче подобно споразумение не е имало. Сега французите казват – спечелихме битката снощи, но не и войната.

Спорът се води от няколко години, като в предишни случаи се е намирал компромис. Сега обаче не е постигнато взаимно приемливо решение и напрежението ескалира.

От дълго време има и още един спор, макар и не така милитаризиран – за името. Според французите протокът между двете страни се казва Ла Манша /ръкавът/, докато според англичаните той е Инглиш Чанъл /английски канал, или накратко Каналът/. Проливът се е образувал при топенето на ледовете. В него е разположена група острови – Нормандските , които са автономни субекти, но същевременно са и коронно владение на британската монархия.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *