Френската икономика засилва темпото си

Икономиката на Франция е нараснала по-силно през четвъртото тримесечие на миналата година, отколкото се считаше досега. През месеците между октомври и декември брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,4 на сто спрямо третото тримесечие, когато френската икономика нарасна с едва 0,2 на сто.

За цялата 2016 г. БВП на Франция нарасна с 1,1% след повишение с 1,2% през 2015 година, съобщи в петък статистическият институт Insee, цитиран от dpa-AFX.

С това бяха потвърдени първоначалните данни и очакванията на анализаторите.

Основна подкрепа за удвоения икономически растеж във страната през четвъртото тримесечие оказа ускоряването на разходите на домакинствата с 0,6% след тяхно слабо повишение с 0,1% през периода юли – септември. В същото време общите дълготрайни инвестиции в страната също отбелязаха подем, нараствайки с 0,5% след повишение с 0,2% през третото тримесечие.

Принос към растежа оказа и увеличаването на износа в края на миналата година с 1,3% след повишение с 0,8% през третото тримесечие, докато растежът на вноса се забави до 0,9% от цели 2,7%. По този начин външнотърговският баланс допринесе с 0,1% към френската икономическа експанзия през последното тримесечие на 2016-а година.

Други данни показаха, че общият публичен дефицит през миналата година е достигнал 75,9 млрд. евро, или 3,4% от БВП на страната след дефицит в размер на 3,6 на сто през 2015-а година, информира investor.bg. Приходите във френската хазна са намалели до 52,8% от БВП спрямо 53,1% година по-рано, докато разходите са се свили с 0,5% до 56,7 на сто.

Държавният дълг на Франция според критериите от Маастрихт, е достигнал 96% от БВП в края на миналата година спрямо дълг в размер на 95,6% в края на 2015-а година.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *