Френската икономика изпревари британската

Великобритания вече официално излезе от топ пет на най-големите икономики в света. Финансовият министър Филип Хамънд коментира новото класиране в поредица от изявления, предназначени да подчертаят силата на британската икономика.

„Икономиката на Великобритания е шеста по големина в света“, заяви Хамънд в своя реч за бюджета на острова. За да подкрепят изявлението си от Министерството на финансите на Великобритания посочиха прогнозите за БВП на държавата, публикувани от Международния валутен фонд през октомври. Числата сочат, че Франция ще надмине Великобритания в класацията на световните икономики за 2017 г. и се очаква предимството и да се увеличи значително през 2018 г. Тази година ще е първата от 2013 г. насам, в която Франция минава пред Великобритания в развитието на икономиката си. В класацията се отразява рязкото забавяне на икономическото развитие на Великобритания след гласуването за напускане на Европейския съюз през юни 2016 г. Паундът отслабва драстично, а цените се увеличават, информира .economynews.bg.

Според прогнозите БВП на Великобритания ще отбележи ръст с 1.5% през 2017 г., въпреки прогнозираните 2% през март. През следващата година негативната тенденция се очаква да продължи и икономическият ръст да падне до 1.4%. Загубата на петото място е по-лоша новина за политиците, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-силна извън Блока. Ето и топ 7 на най-развитите икономики според прогнозите на Международният валутен фонд:
1. САЩ – $19.4 трилиона

2. Китай – $11.9 трилиона
3. Япония – $4.9 трилиона
4. Германия- $3.7 трилиона
5. Франция – $2.575 трилиона
6. Великобритания – $2.565 трилиона
7. Индия- $2.4 трилиона

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *