Френската икономика стагнира във второ поредно тримесечие

Икономиката на Франция е останала в застой за второ поредно тримесечие през трите месеца до края на юни – сигнал, че възстановяването в еврозоната продължава да губи инерция.

Втората по големина икономика в еврозоната не е успяла да запише растеж за второ поредно тримесечие в периода април-юни според данните на Националната статистическа агенция Insee. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха разширение от 0,1% на тримесечна база, какъвто се оказа обаче растежът на френската икономика на годишна.

Данните за френския брутен вътрешен продукт (БВП) са първите от потенциалната поредица мрачни новини в четвъртък. Икономистите очакват резултатите и на най-голямата европейска икономика – Германия, която вероятно ще отчете контракция за второто тримесечие, потискайки и цялостното представяне на единния валутен съюз.

Слабото възстановяване ще остави еврозоната далеч зад другите развити икономики, като САЩ и Великобритания. Поддържането на високата безработица и ниската инфлация увеличават натиска върху Европейската централна банка да понижи прогнозата си за икономическия растеж и да предприеме повече действия, за да покачи инфлацията в близост до целта от 2%. Към момента индексът на потребителските цени бележи леко покачване от 0,4 на сто.

Нулевият френски растеж заплашва да потисне и плановете на правителството да намали дефицита си, само месец след като Париж прие преработен бюджет в опит да стабилизира ситуацията.

Правителството на Франсоа Оланд очаква растеж от около 1% през тази година и свиване на бюджетния дефицит до 3,8% от БВП. Въпреки това множество експерти са на мнение, че страната трябва да постигне огромен отскок през второто полугодие, за да се приближи до целите си.

През юни Insee прогнозира, че икономиката ще нарасне с едва 0,7% през тази година, но дори и това изглежда оптимистично на фона на тогавашните очаквания на агенцията, че растежът ще достигне 0,3% през второто тримесечие.

Френските власти отбелязаха, че ще преразгледат прогнозите си след представянето на данните за БВП през второто тримесечие. В тази връзка премиерът Манюел Валс предупреди министрите си, че ще се изправят пред предизвикателни времена след завръщането си на работа след лятнатаваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *