Френски сенатори: София и Букурещ изпуснаха влака

Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали наскоро посетиха България от името на сенатската Комисия по външна политика, предаде БГНЕС. В труда си, състоящ се от общо 50 страници, те изтъкват големия брой недостатъци на Букурещ и София и отбелязват, че европейските фондове не са били усвоявани порядъчно, за да достигнат двете икономики нивото на европейските си партньори. В бюджетния период от 2007-2013 Брюксел отпуснал на Румъния 19,7 млрд. евро, а на България – 6,9 млрд. До януари 2012 Букурещ обаче успял да усвои едва 4% от тези средства, докато България – близо 19%.  „Това са най-ниските нива на усвояване в целия съюз“, пишат авторите на доклада, цитирани от Юроактив.
 
Румъния и България се радваха на рекорден растеж до присъединяването си към съюза през 2007. Но оттогава бележат спад. България имаше силен растеж от 6% в периода от 2002 до 2007 и спад от 1,7% между 2007 и 2010. През последната изброена година растежът бе почти нулев, а през 2011 икономиката нарасна с 1,6%. Освен на липса на опит и измами, трудности с еврофондовете създават и ограниченията при съфинансирането. „Комисията наскоро се съгласи, че нивото на съфинансиране би трябвало да бъде променено от 15 на 5% за Румъния и България“, напомнят сенаторите. Те също отбелязват, че в балканските държави комунистическата „диктатура“ е „пожертвала две от общо трите живи поколения“ и е унищожила гражданското общество. Депутатите изтъкват, че Букурещ и София ще поискат 25-процентно увеличение на кохезионните фондове за следващия бюджетен период от 2014 до 2020. Заключението е, че България и Румъния са все още в етап на преход и продължават да се борят да създадат държави, основани на върховенството на закона“, отбелязват сенаторите. „За благото на Румъния и България и в името на Европа някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е приключена“, гласи в заключение докладът.

Отлагат решението за Шенген? Европейският съюз ще отложи присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона за неопределено време. Това е заявила в интервю за френския вестник „Монд” Вивиан Рединг, евкомисар по правосъдието. „Няма да е изненада, ако страните от Шенген решат да не интегрират Румъния веднага”, казала Рединг, въпреки че през миналата седмица председателят на ЕК Жозе Барозу отбеляза успехите на София и Букурещ. Решението за двете страни се взема в пакет. Еврокомисарят добави, че след политическата криза в Румъния ЕС внимателно следи ситуацията в Букурещ. При това, Вивиан Рединг фактически потвърди, че връщането на Траян Бъсеску на президентския пост е станало благодарение на натиск от страна на ЕС и САЩ, цитира я „Фокус“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *