Френски фирми се спасяват у нас

Европейски фирми се местят в България заради ниските данъци. Поне 20 малки и средни френски компании са преместили регистрацията на бизнеса си у нас заради привлекателния корпоративен данък от 10%, разказа пред „Стандарт“ Милка Георгиева-Вей, собственик на консултантска компания. Регистрацията си в България местят и фирми от други европейски страни. Регистрацията на юридическо лице в България, вместо във Франция, спестява на собствениците данък от поне 5%. Във Франция фирмите плащат налог върху печалбата от 15% до над 35%, докато в България е 10%, обясни бизнес дамата. На поне още 40 фирми тя е помогнала да прехвърлят в България производствените си мощности. Преди всичко това са предприятия в текстилната и хранително-вкусовата промишленост, както и в селското стопанство. Причината е, че производството в България е в пъти по-евтино от това във Франция като себестойност. Това е особено привлекателно за малките и средните предприятия, които не разполагат с особено голям капитал, и „заробването на средства“ в производство в период на криза ги прави неконкурентоспособни.
България се конкурира с офшорните зони и като дестинация за регистрация на фирми за търговия на едро, обясни Милка Георгиева-Вей. Причината е, че в този бизнес мястото, където е регистрирана фирмата, има значение само за плащаните данъци, но не и за самата дейност.
В последно време интерес към инвестиции в България проявяват и френски богати наследници. Причината е, че Франция е въвела данъчни облекчения за дългосрочно влагане на средства в европейски малки и средни предприятия. След 5 години инвестиция богаташите могат да си приспаднат 25% от вложеното в малко и средно предприятие от така наречения „данък лукс“ и да платят по-малък данък върху общия си доход. Френските граждани имали интерес преди всичко в инвестиция в малки и средни фирми за биологично земеделие.

в-к „Стандарт“
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *