Френското правителство предложи допълнителен данък за най-заможните

Тези намерения изкараха стотици хиляди французи на протести в много градове на страната. Не стихва недоволството от правителствените мерки срещу кризата и отвъд океана. В Ню Йорк се състоя така наречения „поход на милионерите“.
Бернар Тибо – ръководител на един от най-старите френски синдикати, заяви, че предлаганите мерки само ще влошат положението и може би ще доведат до нова рецесия.
Заради протестите бе затруднено движението на обществения транспорт. В Париж имаше опашки на автобусните спирки и в метрото. Стачкуваха машинистите на половината от крайградските влакове. Трудности с транспорта имаше в почти всички големи градове.
Членове на Движението „Окупирай Уолстрийт“ и други организации преминаха през Източен Манхатън, по известни в цял свят улици като „Пето авеню“ и „Парк авеню“, където се намират многоетажните сгради с едни от най-луксозните и скъпи апартаменти. Протестиращи изразиха тревогата си от това, че скоро нюйоркските милионери ще започнат да внасят по-малко данъци в хазната и това ще се отрази зле на някои хора. През декември изтича срокът на данъка от 2%, с който се облагат милионерите в Ню Йорк.
Движението „Окупирай Уолстрийт“ се надява, че в събота, по негов призив, в цял свят ще се проведат протести срещу неравенството. Днес профсъюзът на държавните служители организира шествие през финансовия квартал на Ню Йорк с искания за по-добра работа. Все повече известни личности се включват в инициативата „Да окупираме „Уолстрийт“. След Майкъл Мур и Ноам Чомски, движението подкрепиха известният словашки философ Славой Жижек и 84-годишният певец и соцален активист Хари Белафонте.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *