Френско-германска инициатива в отговор на атентатите в Париж

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон обяви предстояща френско-германска инициатива в отговор на нападенията в Париж от 13 ноември.

„Ще направим конкретни предложения, ще продължим да работим, за да имаме френско-германска инициатива в отговор на онова, което се случи, защото това не е само френско предизвикателство, това е европейско предизвикателство“, каза Макрон пред журналисти, цитиран от Франс прес и БТА.

Министърът, който беше придружаван от германския вицеканцлер Зигмар Габриел, лидер на германските социалдемократи, посочи, чеобществата очакват силни отговори, било то отговори в областта на отбраната и на сигурността, било то задълбочени отговори, касаещи икономиките.

„Германия е изправена също като нас ред много предизвикателства както във връзка с нейната собствена икономика, така и връзка с бежанците, а пред всички нас стои и предизвикателството на тероризма“, каза Макрон.

Той добави, че предвид всички тези обстоятелства Франция и Германия вече не могат да обмислят социалните и икономическите си политики само за себе си, а трябва да го правят съвместно.

Макрон и Габриел отидоха днес на Площада на Републиката в Париж. Там пред статуята, символ на Френската Република Габриел и Макрон също отдадоха почит на жертвите на атентатите, като запазиха кратко мълчание.

Зигмар Габриел посочи, че неговата визита в Париж е израз на френско-германското приятелство и знак, чеГермания ще бъде винаги до Франция.

Двамата министри постигнаха съгласие, че двете страни трябва да засилят полицейското сътрудничество и да контролират по-добре границите си.

В сряда френският президент Франсоа Оланд ще приеме германския канцлер Ангела Меркел между две пътувания в чужбина – във Вашингтон във вторник и в Москва в четвъртък.Целта на тези визити и срещи есъздаване на по-широка коалициясрещу групировката „Ислямска държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *