Фронтекс очаква рекордна мигрантска вълна

Европейският съюз (ЕС) трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери, цитиран от Ройтерс.

Около 1,6 млн. бежанци и мигранти са достигнали Европейския съюз през Средиземно море през периода 2014-16 г. и основният маршрут сега преминава от бреговете на размирна Либия до Италия.

„През 2016, 2015 и 2014 г. имахме над 150 000 нередовни мигранти, идващи от Либия“, каза той, използвайки термина, предпочитан от ЕС за лицата, влизащи незаконно, отбелязва Ройтерс. „Миналата година имахме 17% увеличение или 181 000 случая на незаконно преминаване на границите от мигранти, идващи от Либия. Трябва да сме готови да се сблъскаме със същия брой“, продължи Фабрис Леджери.

ЕС полага усилия да намали броя на хората, които с лодки на контрабандисти предприемат опасното пътуване от либийския бряг. Това включва подкрепа за признатото от ООН правителство в Триполи, усилия за увеличаване на депортациите на лица без право на убежище и сътрудничество с африканските страни по протежение на миграционните маршрути, за да се гарантира, че ще пропускат по-малко мигранти. Тези мерки обаче ще дадат резултат в средносрочен и дългосрочен план, каза Леджери, според когото засега ЕС трябва да се погрижи Италия да разполага с достатъчно подкрепа и капацитет, за да се справи с вълна от мигранти.

„Надявам се, че през 2017 г. ще видим началото на промяна, позитивен ефект от алтернативни мерки. Но за тези мерки трябва време“, каза той. По данни на ЕС 70% от пристигащите през Либия от бедна Африка не бягат от въоръжени конфликти или деспотични режими и затова е малко вероятно да получат убежище, информира investor.bg. Те са категоризирани като икономически мигранти и ЕС иска да ги депортира.

По данни на Фронтекс целият ЕС е депортирал около 176 000 души миналата година, приблизително колкото и през 2015 г. Но повечето от върнатите всъщност са граждани на страни от Западните Балкани, които не членуват в ЕС.

По-сложните депортации към Близкия изток често се бавят заради процедурите за кандидатстване за убежище, които трябва да гарантират право на обжалване. Такъв е случаят със сирийците и други потенциални бежанци, които масово нахлуха в Гърция през Турция през 2015 г. – вълна, която сега е спряна, след като Брюксел сключи споразумение с Турция, по силата на което тя не им позволява да напуснат бреговете й.

Докато потвърдените бежанци не може да бъдат връщани, за африканските мигранти пречките, бавещи масовите депортации, включват проблеми с идентификацията и получаването на документи за пътуване, както и неохотата на някои африкански страни да приемат обратно гражданите си. ЕС работи усилено по този въпрос с Нигерия, Сенегал, Мали, Нигер и Етиопия пише БТА.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *