ФТ: Съединените щати приватизират войните

„Корпоративни войни“ е озаглавена редакционната статия на „Файненшъл Таймс“ за използването на частни охранителни фирми във военните действия.
На частната охранителна фирма Blackwater, е забранено да работи в Ирак. Петима нейни служители са подсъдими за убийството на 14 иракчани през 2007 г. Наскоро се появиха обвинения, че компанията е помагала на ЦРУ в програма за убийството на лидери на Ал-Кайда. Подобни противоречия доведоха до промяна на бренда – Blackwater вече носи името Xe, но зависимостта от частни охранителни компании остана. Компанията си запази договори на стойност 400 милиона долара с Държавния департамент на САЩ, пише изданието, цитирано от БГНЕС.
Това е симптом, че приватизацията на войната е стигнала прекалено далеч. Частното участие във военни действия е старо като самата война. В областта на снабдяването, частните компании са нормата. Но във воденето на военни действия, тенденцията беше към засилване на контрола на държавите и официалните им военни сили. Паралелно, но не и случайно, законите за водене на военни действия бяха кодифицирани и частично, но все повече се прилагат.
САЩ използват серия от частни охранители и не са единствените. Служител на британската ArmorGroup беше арестуван в Ирак за убийството на двама свои колеги. Частни охранители от цял свят се срещат навсякъде във военните конфликти. Това разпространение на частни охранители след края на Студената война преобръща налагането на закони за войната. Това е стъпка в погрешната посока, смята изданието.
Грешка е да се смята, че приватизирането на военните функции просто носи ефективността, присъща на частния бизнес. Всъщност това може да не спестява финансови средства. Според доклад на й Конгреса от 2007 г, частните охранители, пазещи американското посолство в Ирак, струват шест пъти повече от американските войници. Няма и особени причини да се смята, че ще вършат по-добра работа от обикновените войници, защото често те са били точно това преди да се присъединят към частните охранителни компании за по-високи заплати.
През военно време има голяма спешност и недостиг. Затова сега е време на сключване на тъмни сделки и лесна спекула. От повече от 1 милиарда долара, получени от Blackwater от правителството на САЩ, половината са получени по договори, за които не е обявяван търг. Ако използването на частни охранители беше основно опит за контрол на разходите, това нямаше да се случва. Привлекателността му лежи във възможността да се отрича и да се избягват ограниченията.
Войниците са подложени на военните закони на собствената си страна и правила за водене на военни действия. Частните охранители използват пропуските в закона, които понякога се увеличават нарочно. САЩ изрично гарантираха на подобните на Blackwater, че няма да бъдат обект на иракската правосъдна система. Макс Вебър дефинира модерната държава чрез нейния монопол върху използването на насилие. Нарушаването на този монопол от частни фирми, разполагащи с военна сила – наемници – трябва при достигане до логическия си завършек, да доведе до отслабване на върховенството на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *