Футуристичен град с нулеви въглеродни емисии замисля саудитското кралство

Саудитска Арабия представи планове за изграждането на град с нулеви въглеродни емисии, предадоха Ройтерс и Франс прес. Това ще е първият мащабен строителен проект в знаковата бизнес зона на стойност 500 милиарда долара НЕОМ (NEOM), която е замислена да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света.В рядко появяване по телевизията саудитският принц престолонаследник принц Мохамед бин Салтан /на снимката горе/ каза, че градът, известен като Линията, ще се простира на повече от 170 километра. Той ще може да даде дом на 1 милион души, като цялата необходима енергия ще идва от чисти източници. Инфраструктурата на Линията ще струва между 100 и 200 милиарда долара. Строителството на футуристичния град ще започне през първото тримесечие на тази година.
Престолонаследникът де факто е човекът, който управлява Саудитска Арабия – най-голямата икономика в арабския свят, която редовно е в челото на страните най-големи замърсители на планетата, отбелязва АФП. „Защо трябва да жертваме природата в името на развитието?“, попита риторично саудитският принц. Той подчерта, че в Линията 95 процента от природните зони ще бъдат запазени, няма да има пътища и автомобили, а въглеродните емисии ще бъдат равни на нула. Саудитска Арабия иска място на картата на световния туризъм

Саудитска Арабия има най-големия запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, улеснявайки създаването на социална държава. Основа на икономиката е нефтът, чиито запаси са 35,8 млрд. т. (първо място в света), добиват се 430 млн. т., от които 390 млн. т. се изнасят. Развиват се нефтопреработваща и химическа промишленост, строителна, металообработваща, текстилна, целулозно-хартиена, хранително-вкусова, златарска и др. В селското стопанство се влагат големи субсидии и се осигуряват изцяло нуждите на населението с основните хранителни продукти.

Населението се концентрира в градовете и в оазисите. Местното население на страната са предимно араби. Страната е обитавана от около 400 племена, които в миналото са живеели като номади. Днес едва 10% от тях все още поддържат част от номадското си битие. В Саудитска Арабия работят около 6 милиона гастарбайтери. Социалното осигуряване е добро, обаче се полага само на саудитците. Медицинското обслужване е отлично и е безплатно за местните жители.

Жителите на страната възлизат на 26 417 599 души, включително и живеещите в Саудитска Арабия чужденци. Любопитен факт за страната е, че 40% от саудитските бракове се разтрогват най-късно 3 години след сключването им.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *