„Хайделберг цимент“ купува 45% в конкурента си „Италчементи“

Базираната в Германия компания за строителни материали „Хайделберг цимент“ (HeidelbergCement) обяви късно снощи, че ще придобие 45 на сто от италианския си конкурент „Италчементи“ (Italcementi).

Сделката се оценява на близо 1.7 млрд. евро и ще бъде платена в акции и в брой.

„Никоя друга компания в сектора не допълва толкова добре нашия бизнес“, коментира шефът на „Хайделберг цимент“ Бернд Шайфеле, цитиран от „Ройтерс“.

Това придобиване следва скорошното сливане на швейцарската циментова компания „Холхим“ (Holcim) с френския й конкурент „Лафарж“ (Lafarge).

„Хайделберг“ беше собственик на циментовия завод „Златна панега“ и на „Гранитоид“, но ги продаде преди около 10 г. „Италчементи“ все още е собственик на „Девня цимент“. Компанията вече е оповестила сделката на корпоративния си сайт. В съобщението се посочва, че сред причините, стоящи зад сделката, са перфектното географско разпределение на съществуващите заводи на „Хайделберг Цимент“ с минимално припокриване на територията на Белгия и САЩ, значителният потенциал за синергия в иновационната и научно-изследователската дейност на двете компании.

Според информацията на сайта комбинираната група ще разполага с производствен капацитет от около 200 млн. т цимент, 75 млн. т агрегати и 49 млрд. куб. м бетон с приходи изчислени на базата на 2014 г. от приблизително 16.8 млн. евро, генерирани в повече от 60 страни по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *