Хакери намериха сметки на ИДИЛ в биткойни за милиони

След като Анонимните обявиха тотална война на „Ислямска държава“, хакери са намерили доказателства, че терористичната групировка използва виртуалната валута биткойн за финансови операции и преводи.Хакерската група „Призрак“ (Ghost Security Group) е открила няколко електронни сметки на „Даеш“, една от които съдържа биткойни на стойност 3 млн. долара.

Телевизия „Фокс нюз“, която съобщава за това, се позовава на Майкъл Смит, основател на консултантската компания в областта на националната сигурност „Кронос“.По думите му хакерите се обърнали към него, след като опитите им да се свържат с властите на различни страни, вкл. САЩ, са завършили безрезултатно. „Призраците“ искали да дадат своя принос за борбата с тероризма.

По данни на хакерите делът на виртуалната валута достига между 1 и 3 на сто от общия обем незаконни приходи на групировката, което значи между 4,7 и 15,6 млн. долара годишно.Според американското финансово министерство джихадистите си набавят годишно сума от порядъка на между 468 и 520 млн. долара от продажба на нефт, грабежи, откупи и дарения.

Биткойнът е виртуална валута,съставена от дигитални битове, основан на авангардни математически схеми, които предпазват от фалшифициране.

Според някои това едигиталната валута на бъдещето, за други – средство да се избегнат данъци.Той се опира също така на стара идея, отречена от основното направление икономисти, за това как трябва да функционира една валута.

Биткойните са пуснати през 2009 г. като дигитално разменно средство, свободно от правителствен контрол. Чрез тях става разплащането в някои сайтове за законни и незаконни стоки.

За да си купите биткойни, трябва да се регистрирате на многото платформи за търговия с дигитална валута. Курсът им не се регулира от никоя централна банка. Законовият му статус е различен по света, като в САЩ например данъчните го третират като собственост, а не като валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *