Хампарцумян: Далеч сме от криза

Вече се усеща, че хората се затрудняват с вноските за изплащането на кредитите си, но ситуацията е далеч от кризисна, заяви днес във Варна Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
Ако икономиката покаже по-добри резултати от очакваните, лихвите ще спрат да растат, посочи Хампарцумян. Според него за страната голямо значение има какъв ще бъде предстоящият туристически сезон, както и земеделската реколта през тази година. При добри обстоятелства лихвите ще спрат да растат, но няма да се върнат на ниските нива преди кризата, посочи банкерът.
Според Хампарцумян банките нямат основание за притеснения от евентуални фалити на фирми в страната. Ако процедурите се спазват, отпуснатите кредити имат обезпечения и банките няма да загубят, посочи той.
Колкото по-скоро страната ни влезе в еврозоната, толкова по-добре, коментира още банкерът. Той не изключи възможността някои от чуждестранните финансови институции да се оттеглят от българския пазар. Хампарцумян отхвърли категорично възможността държавата да се намеси в банковия сектор и да опита да регулира лихвите.
Левон Хампарцумян откри днес във Варна първия в страната специализиран корпоративен център на УниКредит Булбанк. Според него фирменото кредитиране в региона е нараснало с 30 процента през миналата година, а банката е отпуснала над 500 милиона лева, за да финансира бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *