”Ханделсблат”: Все повече лоши новини за гръцките банки

Гръцките банки преодоляха световната финансова криза със сравнително малки загуби. След това обаче дълговата криза и рецесията засегнаха тежко гръцкия финансов сектор и банките отчитат загуби, съобщава днес германският вестник „Ханделсблат“.

През последните няколко дни лошите новини зачестиха. Алфа банк (Alpha Bank), третата по големина банка в страната, обяви вчера нетна загуба от 10,4 млн. евро за първото тримесечие спрямо печалбата от 85,7 млн. евро през същия период на миналата година. Лидерът в гръцкия банков сектор Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) в сряда отчете спад на печалбата с 93 на сто до 21 млн. евро.

Слабите резултати на банките се дължат най-вече на извънреден данък, който трябваше да бъде платен през първото тримесечие, наложен от държавата с обратно действие върху корпоративните печалби за 2009 година. Този еднократен разход, причинен от кризата, трябва да допринесе за регулиране на държавния бюджет, но натовари баланса на Алфа банк за тримесечието с 62 млн. евро, а баланса на Националната банка на Гърция – с 93 млн. евро.

Вчера анализатор на американската банка Джей Пи Морган (JP Morgan) предупреди, че резултатите за първото тримесечие не отразяват в пълен обем последиците от рецесията и програмата за икономии на правителството.

Мерил Линч (Merrill Lynch) очаква, че през 2010 г. И Еф Джи Юробанк (EFG Eurobank) и Пиреус банк (Piraeus Bank) – съответно втората и четвъртата по големина гръцка банка – ще отчетат загуби. Двете финансови институции имат „сравнително малки възможности да отчетат печалба и ниво на пазарна капитализация под средното равнище“, посочва експерт от Мерил Линч. Все по-голям проблем за гръцките банки са зачестилите случаи на неплатежоспособност по кредитите. Според данни на централната банка на Гърция в края на 2009 г. делът на кредитите, по които е обявена неплатежоспособност, е бил 7,7 на сто.

Сега според информация от банковия сектор по 10 на сто от кредитите има риск от неплатежоспособност. Банките трябва да се приспособят към новото положение „с реализъм и благоразумие, както и с усет за съвместната работа“, посочи ръководителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос. Консолидацията на банковия сектор, който сега е доминиран от пет големи и половин дузина по-малки финансови институции, е неизбежна, заключава изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *