Хан Тервел е новата възпоменателна монета

Хан Тервел е темата на новата сребърната възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване от серията „Средновековни български владетели“ и тя ще влезе в обращение от 26 юни 2017 г. Кои са нейните отличителни технически параметри, които са осбено интересни не само за нумизматите, но и за познавачите на историята и настоящето на паричните единици в България. Разбира се, годината на емисията е 2017-та, а нейната нминална стойност е определена на 10 лева. Тя е изработена основно от сребро, като е вложен метал с  проба 925/1000 и с допълнително нанесено частично позлатяване. Нейното качество е мат-гланц, а висшето тегло – 23.33 г, диаметърът е 38.61 мм, избраният гурт е гладък. Тиражът е типичният за монети от тези и други възпоменателни серии  – 3000 броя. Цената, на която монетата може да се намери и ще се продава на касите на БНБ е 66 лева

Малко повече подробности от дизайна на монетата „Хан Тервел“. На нейната лицева страна в позлатен медальон е изобразен печат на хан Тервел. Отдолу са изобрамени номиналната стойност „10 лева“, емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата и годината на емисия на монетата „2017“. Околовръст е изписано „Българска народна банка“. На гърба или на обратната страна на монетата, отделено със зрънчест пръстен, е изображението на хан Тервел, предвождащ българската войска. Околовръст по външния пръстен е изписано „Средновековни български владетели“ и „Хан Тервел“. Автори на художествения проект са едни от най-утвърдените български творци в тази област: Елена Тодорова и Тодор Тодоров

Припомняме, че преди три месеца Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Благовещение”. Монетата е определена за инвестиционно злато, като е включена в съвместната заповед на министъра на финансите и на управителя на БНБ, издадена на основание параграф 1, т. 24, буква „б” от Допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност. Тя се продава на касите на БНБ за 920 (деветстотин и двадесет) лева без ДДС. На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; околовръст: надпис „Българска народна банка“; номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2017“.  На обратната страна на монетата е канонично изображение на Богородица и Архангел Гавриил, съобщаващ й благата вест за светото зачатие; отгоре стои надпис „Благовещение“.

Няколко месецза преди това – в края на миналата година, бе тиражирата и възпоменателна монета Екзарх Антим I , със стойност 100 лева. На лицевата страна на монетата e изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, а околовръст – надпис „Българска народна банка“, номиналната стойност „100 лева“ и годината на емисията „2016“. На обратната страна на монетата има изображение на Екзарх Антим I, отгоре стои надпис „Екзарх Антим I“,  а вдясно са изписани годините на раждането и смъртта му.

През следващите месеци на годината БНБ ще продължи традицията да отбелязва с възпоменателни монети годишнините на значими български събития и личности с ярък принос в историята на държавата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *