Хаос пред банки за неизползваеми вече банкноти

Хаос и безредие, стигащи до ръкопашни схватки се наблюдаваха днес в цяла Индия, където опашките пред банките станаха още по-дълги и се стигна до директни сблъсъци. Милиони разтревожени хора се опитват да разменят старите банкноти с висок номинал, станали неизползваеми преди няколко дни, след като правителството ги извади от употреба. Това стана в резултат на изненадваща операция по подмяната на 24 милиарда копюри в обращение като част от борбата срещу избягването на данъци.
В столицата Делхи избухнаха сблъсъци, след като парите в банкоматите свършиха. Паника настана в две банки в старата част на града, когато хилядите чакащите граждани се втурнаха напред.
Паравоенни, разположени при банките в някои от най-натоварените райони, се разхождаха сред тълпите и призоваваха хората да запазят спокойствие. Неудволетвореността нарасна, след като бе съобщено, че в някои банки новите банкноти са изчерпани.
Министърът на финансите Арун Джайтлей, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че на банките ще е нужно време да внесат промени в банкоматите, за да пускат от новите банкноти. Министърът направи изказването си на фона на милионни опашки пред банковите клонове.
Джайтлей уточни, че банкоматите не са били настроени преди съобщението тази седмица за изземване от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии от съображения за секретност. „Това е мащабна операция, ще отнеме време“, отбеляза той. По думите му подмяната на банкнотите ще бъде от полза за икономиката в средносрочен до дългосрочен план.
От полунощ във вторник банкнотите от 500 и 1000 рупии (7,5 и 15 долара) вече не са законно платежно средство.
Правителството съобщи, че ще обмени по 4000 рупии на човек с валидна лична карта от 10 ноември до 31 декември, а банкоматите ще отпускат по 2000 рупии на карта дневно.
Само че още вчера по обед банкоматите останаха без пари и банките се опитват да се справят с хилядите клиенти, които чакат да обменят и внесат старите си купюри.

Премиерът Нарендра Моди обяви още на 8 октомври в телевизионно изявление, че се подменят банкнотите от 500 и 1000 рупии и старите няма да бъдат валидни от полунощ. Целта, по думите му, е да се страната да се справи с корупцията и мръсните пари. Изненадващият ход на Моди е част от неговия кръстоносен поход за модернизация на страната и изчистване на корупцията. Решението му обаче е противоречиво и може да има непредвидени ефекти в страна, където разплащанията са предимно в брой, а 45% от транзакциите използват банкноти с номинал от над 500 рупии. Сивата икономика се оценява на около 20% от БВП. Тези мерки могат да създадат недоволство и в собствената партия на Моди, чиито представители също приемат подкупи в пари в брой, отбелязва Guardian.

Обявлението във вторник вечерта накара хиляди индийци да се наредят пред банкомати, предлагащи банкноти от 100 рупии, за да не останат без пари през следващите дни, когато се очаква хаос с разплащанията. Министърът на финансите Шактикан Дас предупреди, че хора, опитващи се да обменят големи суми в стари банкноти, ще бъдат подлагани на внимателни проверки от банките.

Индийската народна партия на Моди дойде на власт през 2014 г. с обещания да извади на светло парите от черните борси и да ги вкара във финансовата система на страната. Преди месец правителството успя да набере близо 10 млрд. долара чрез данъчна амнистия върху укрити досега доходи и активи.

Икономическият кореспондент на Би Би Си в Делхи Джъстин Ровалт отбелязва, че „черните пари” представляват огромен проблем в Индия и действията на Моди са демонстрация на решителността му да се справи с него. Няма точни оценки какви суми се държат в пари в брой и какъв ще е ефекта върху икономиката в дългосрочен план. Председателят на борда на компанията за финансови услуги  IIFL Holdings Нирмал Джаин коментира пред Bloomberg, че този ход на правителството може да има цялостен дефлационен ефект, особено при цените на недвижимите имоти, което би направило жилищата по-достъпни.

Индийците, които бяха напълно неподготвени за новината от вторник, се оказаха без налични пари за всекидневните си покупки в икономика, където 90 на сто от трансакциите се извършват в налични средства. След като бяха затворени за 24 часа, за да се подготвят за новите копюри, банките отвориха тази сутрин, за да могат потребителите да сменят парите си. В краткосрочен план обаче смелите действия на Моди може да доведат до сътресения. Решението е рисковано и в политически аспект, тъй като голяма част от гласоподавателите на управляващата партия са дребни търговци, които ще са силно засегнати от промените.

Според вашингтонската организация Глоубъл файненшъл интегрити (Global Financial Integrity) близо 439 милиарда долара са изнесени незаконно от Индия между 2003 и 2012 година.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *