”Харви” вдигна цените на петрола и горивата

„Харви“ – това е името на природната стихия, която се очаква да удари крайбрежието на американския континент. По тази причина фючърсите на петрола поскъпват с близо процент, тъй като петролната индустрия в САЩ се подготвя за временно преустановяване на производството.Това става с оглед на набиращия все по-голяма скорост ураган, който заплашва да удари с много голям сила Мексиканския залив и източното крайбрежие на Тексас.
Ураганът “Харви“, който стартира като обикновена тропическа буря, започна да придобива все по-голям интензитет в ранните часове на петъчния ден, достигайки вече Трета категория, като според анализатори той рискува да се превърне в най-мащабния природен катаклизъм от 12 години насам, когато по-късно през деня връхлети част от източното и южно крайбрежие на Тексас.
Националният център за ураганите на САЩ предполага, че това може да се окаже първият най-мащабен ураган, ударил Съединените щати, след “Уилма“, който връхлетя Флорида през 2005-а година, като се очаква “Хенри“ да достигне Трета категория – най-високата категория по скалата Сафир-Симпсън.
Това принуждава редица енергийни компании да преустановят работата на нефтените си платформи в Мексиканския залив и да изтеглят техния персонал, както в същото време се затварят и крайбрежни сондажи на територията на Южен Тексас.
На този етап е преустановен близо 10% от добивният петролен капацитет на САЩ в Мексиканския залив и около 15% от производството на природен газ, показват правителствени данни.
Притесненията, че ураганът “Харви“ може сериозно да навреди на добивите на ценната енергийна суровина, допринася за днешно поскъпване на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври с 0,86% към 47,84 долара и на петрола сорт брент – с 0,9% към 52,51 долара за барел.
В същото време обаче наближаващият и набиращ скорост ураган ще доведе до прекратяване на работата и на крайбрежните петролни рафинерии, което би трябвало да предизвика намаляване на търсенето на суров петрол от преработвателната индустрия, отразявайки се негативно на петролните цени.
И докато фючърсите на петрола бележат резки колебания и в двете посоки, цените на американския бензин нарастват с цели 3,86% към 1,73 долара за галон, а на петролните продукти за отопление – с 1,44% към 1,64 долара за галон, тъй като ураганът “Харви“ определено ще доведе до намаляване на производство и на складовите запаси на тези крайни петролни продукти от страна на рафинериите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *