”Хармони 2012” спечели търга за ОЦК-Кърджали

 
Фирмата предложи цена от 8,6 милиона лева за почти целия цинков завод, спомагателни цехове и половината от земята, върху която е построен комбинатът.   Представителят на фирмата отказа контакти с медиите и не съобщи какви са плановете за бъдещето на предприятието.  Фирмата е регистрана през юли на ул. „Любен Каравелов“ 4, където са много фирми, свързани с Първа инвестиционна банка, както и Сдружение Витоша Ски клуб. Неин собственик е Хармони Холдингс, Вирджински острови. Капиталът, който е 5000 лв., е внесен по сметка в ПИБ. Освен „Хармони 2012 “ в публичното наддаване участваха още една компания и Първа инвестиционна банка, която е един от тримата най-големи кредитори на комбината. В това си качество банката може да участва в търга без да подава предварителна оферта. Първоначалната цена на имотите, разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, е 8 307 592 лева. Продаваха се цехове и съоръжения от оловно-цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите попаднаха дори столовата и един от четирите комина. Дотук се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода – Първа инвестиционна банка спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината. Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му , за да върне парите си. Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха. На 1 март т.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд, избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца траяха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка. Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата, но си останаха само с лъжи и празни обещания. По време на една от тези срещи се роди поредната „крилата“ фраза на Борисов: И аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме…
    Трите банки-кредиторки провеждаха срещи и преговаряха изтощително, но до споразумение не се стигна. Междувременно стана ясно, че  Валентин Захариев е натрупал дългове от близо 400 милиона лева. ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. В най-добрите му години там са работили до 1800 души.
            Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец, припомня БГНЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *