Харчим най-много за храна – цели 21%

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки – 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от „Моитор“.

Мазни храни и болки в стомаха — Medconsult.bg

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение – средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи – 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас „гълта“ най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът – неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

Светът прахосва храна за $400 млрд. преди да стигне до магазините - News.bg

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия – 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто.

Статистиката разкрива още, че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

      financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *