Харчим по 200 млн. лв. на ден до Коледа

Харчим ли наистина над 2 милиарда лева ние, българите,  по повод предстоящите Коледните празници? По прогнози на някои икономисти, ще харчим и повече пари, взети като бързи кредити, съобщава БТВ. Но и това не е много сигурно, защото част от тези експерти са „стимулирани“ точно от фирмите за бързи кредити, за да насочват колебаещите се или лутащи се още нуждаещи се нашенци в търсенето на свежи пари за подаръци на семейството и близките си. Наистина, под коледната елха може да оставите по-голям и скъп подарък, който ще зарадва близките ви, но и след това може да ви излезе солено. Малкият подарък пък освен по-скромен и от сърце, може да ви спести главоболия, особено ако се наложи да вземете бърз кредит с твърде висока лихва, който ще връщате дълго през новата 2018 г.

Оказва се, че тази Коледа има бум на бързи кредити, които гарантират одобрение дори при лоша кредитна история. Само с един подпис  например Ина Саева тегли 440 лева за коледен подарък – мобилен телефон. Одобрена е бързо, с лихва над 20%. „Аз го взимам за 6 месеца, възможно най-бързо, за да е най-малко оскъпяването“, казва Ина. Така тя ще плаща по над 80 лева на месец.

Хиляди ще теглят до 600 лева за Коледа – най-често срещаната сума за бърз заем, показват данни на кредитните институции. „Хората теглят пари най-често за битова техника“, юристът Ивелина Кавурска. Преди празниците се наблюдава и бум на кредити, които предлагат нефинансови институции – те одобряват заема и при лоша кредитна история. Затова сами трябва да внимаваме за лихвата, до допълнителните клаузи и такси. „По много от листовките пише, че нямат никакви лихви, не е така, има такси. Ако се стигне до невъзможност за плащане на вноските, да гледат какви са наказателните лихви“, съветва Пейо Майорски, председател на Инициативен комитет за защита на потребителите.

„Не на последно място бих посъветвала потребителите, да не се предоверяват, да не подписват договори с непълно съдържание“, допълни Ивелина Кавурска. В дните до Коледа прогнозите са България да харчи по 200 милиона лева на ден.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *