Хеликоптерът на Бен вече кръжи във валутните войни

 

 Монетарният стимул в САЩ може да навреди на останалите части на света – твърди Чжу Сяочуан, председател на китайската централна банка. Той е отказал да коментира „за“ или „против“ решението за количествено улеснение, но е отбелязал, че това отново повдига въпроса за необходимост от реформиране на международната финансова система – предава БТА. Много гласове вчера се надигнаха срещу практиката на Федералния резерв да решава проблемите в американската икономика чрез пускане на повече пари в обращение. Тъй като доларът е световната резервна валута, в която се определят цените на водещите суровини, количественото охлабване със сигурно ще обезцени валутните резерви на страните, както и ще доведе до внасяна отвън инфлация. Не само в развиващите се страни, които се опасяват от приток на горещи пари, но и в Германия и Великобритания се надига недоволство от едноличните решения на САЩ.

Гуидо Мантега, бразилският финансов министър, който пръв алармира за избухването на валутна война в света, заяви: „Всеки иска възстановяването на американската икономика, но няма никаква полза от това да се хвърлят пари от хеликоптера … Това трябва да се комбинира с фискална политика. Трябва да се стимулира консумацията“, цитира го Financial Times.
Според Ся Бин, съветник на Китайската народна банка, прекомерното печатане на долари е най-голямата заплаха за световната икономика в момента. Светът трудно може да оказва въздействие върху емисиите на глобалните валути като долара – и затова възникването на нова криза е неизбежно.
Финансовият министър на Тайланд говори за мерки за предотвратяване на ексцесивната спекулация, очаквана с нежеланите американски доларови потоци. Всичко това дава малко пространство за подкрепа на каузата на САЩ, да се окаже натиск на Китай да оскъпи своята валута. Кой всъщност започва валутната война и на какво се дължат дисбалансите, които САЩ иска да преодолее – питат все повече западни анализатори.
Световната търговска организация междувременно установи, че 1.8% от вноса в страните от Г20 е обложен с „анти-дъмпингови“ мита, което е свидетелство за ръст на протекционизма в световен мащаб. Според генералния директор на СТО Паскал Лами, политическите напрежения за валутите са това, което ще даде началния тласък за нова серия протекционистични мерки – което ще е опустошително за световната търговия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *