Клинтън и Тръмп изнервиха пазарите

Клинтън и нейния опонент за президентския пост в САЩ Тръмп, който „вече й диша във врата“, доведоха вчера до нещо като нервен срив на американския фондов индекс S&P500 за осма поредна сесия на търговия. Подобно картина не беше виждана от  „пика“ на световната финансова криза през втората половина на 2008-а година.

По тази причина и европейските пазари на акции остават под натиск от продажби на фона на нарастващата неизвестност относно изхода на президентските избори на САЩ, които ще се проведат само два дни след българските  – на 8 ноември.

Напрежение на европейските борси се дължи отчасти и на очакваните важни данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ през октомври, тъй като от тези данни може да зависи до голяма степен това, дали Фед ще се престраши да повиши основната си краткосрочна лихва на последното за годината заседание през следващия месец декември.

Окончателните по-слаби от очакваното резултати за бизнес активността в еврозоната през октомври също не изглеждат в подкрепа за инвеститорската нагласа на стария континент. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,98% към близо 4-месечно дъно от 327,95 пункта и е на път да приключи търговията с най-солидна седмична загуба от девет месеца (от февруари насам).

За новото напрежение на борсите на стария континент допринасят и падащите акции на фармацевтичните компании, след като двама американски законодатели призоваха Федералния антитръстов регулатор да стартира разследване свързано с договаряне на цените. В четвъртък конгресмени от САЩ настояха за разследване на това, дали компанните Sanofi, Eli Lilly, Merck и Novo Nordisk са заговорничили при определяне на цените за инсулин и на други лекарства за диабет. Това провокира спад през днешната европейска търговия на акциите на Sanofi и Novo Nordisk, съответно с 1,6% и с 2,9%.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,89%, благодарение най-вече на спад на акциите на BMW и на Commerzbank. Акциите на BMW се понижават с 1,36%, въпреки че автомобилният гигант отчете нарастване на печалбата преди облагане с данъци с 1,1% до 2,38 млрд. евро през третото тримесечие, но в същото време отбеляза рязък спад на продажбите на свои автомобили в САЩ. Акциите на Commerzbank пък падат с 1,8%, тъй като втората по големина немска банка излезе на нетна загуба от 288 млн. евро през третото тримесечие спрямо печалба от 235 млн. евро преди година.

Френският фондов индекс CAC40 се понижава с 0,9%, италианският MIB – с 1,1% и испанският Ibex-35 – с 1,16%.

Най-солидно понижение от 1,28% бележи британския фондов индекс FTSE100, като той е на път да отбележи загуба за пета поредна сесия на търговия и най-солиден седмичен спад от 10 месеца насам. В основата на падащите акции на борсата в Лондон стои рязкото поскъпване на британската лира след заседанието на АЦБ и решението на Висшия британски съд. Според това решение правителството на Тереза Мей не може да активира без одобрението на парламента прословутия вече Член 50 на Европейския договор от Лисабон, с което да се стартира официално преговорния процес по излизането на Великобритания от ЕС. Дали решението на лондонските магистрати е било посрещнато с въздишка на облекчение  от Тереза Мей и тя се е огледала за горещия картоф, който ще бъде принудена  да хвърли според мнението на Темида в ръцете и скута на депутати, засега остава неизвестно.

Но инерцията след Брекзита не може да се укроти така лесно. Акциите на мултинационални компании, базирани във Великобритания, като Hikma Pharma, Shire PLC и  Smith and Nephew PLC се понижават съответно с 5,16%, с 2,74% и с 2,01%. Спад с 4,3% регистрират и акциите на International Consolidated Airlines Group SA, след като компанията-собственик на British Airways намали средносрочните си прогнози за печалбите в резултат на обезценката на британската лира след вота в подкрепа за Brexit.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *