Хиляди българи кандидатстват за пенсия в Гърция!

Освен българите много молби са подали румънци и поляци, както и гърци, работили основно в Белгия и Германия, отбелязва изданието, цитирано от БТА и „Дневник“.
„Имерисия“ пише, че срещу заплащане корумпирани чиновници са съдействали на чужденци да се сдобият с пенсии, като са подавали неверни данни за адресната регистрация на кандидатите на територията на страната.Те давали подкупи на хора, склонни да предоставят своя адрес за нуждите на кандидат-пенсионера, тъй като необходимо условие за пенсиониране е чужденецът да докаже, че трайно е пребивавал в Гърция.
Така властите от гръцкия държавен фонд за пенсионно осигуряване (ИКА) често пъти попадали на един и същ адрес, но контролните органи не са успявали да се справят с тази нередност.
„Врътката“ се заключава в това да се пенсионираш в Гърция. Ако 1 човек е работил на няколко места в ЕС, има право да избере къде да се пенсионира. Логично е да избереш да се пенсионираш в тази държава…EUВестникът цитира случай с 66-годишна българка, дошла в Гърция миналата година, но вече била открита в списъците за пенсиониране с 25 години осигурителен стаж. Отбелязва се, че пенсията, която въпросната българка очаквала да получи в собствената си страна, щяла да бъде не повече от 130 евро – няколко пъти по-малко от тази в Гърция.
Изданието твърди също, че броят на молбите за пенсиониране на работещи българи в Гърция се е утроил през последните месеци, като това основателно е предизвикало недоумение сред ръководството на фонда ИКА.Те бързо намерили отговор, след като чиновници се разровили в европейските регламенти за отпускане на пенсии и установили, че българи и румънци в качеството си на равнопоставени членове на ЕС имат право на свободно движение в Гърция от 1 януари 2009 г., както и на еднакви права за работа и пенсиониране с останалите европейски граждани.Така дори и с няколко месеца осигуряване в Гърция българин, румънец или поляк, работил 14-15 години в собствената си страна, може (на 65 г. за мъжeте и на 60 г. за жените) да получи най-ниската пенсия от фонда ИКА в размер на 486 евро, а също така да кандидатства и за социална помощ от 230 евро.
Тези чужденци получават пенсия от гръцкия държавен фонд ИКА, но продължават да пребивават предимно в евтината си страна (България), пише още гръцкият вестник.
Скоро стана ясно, че пенсионерите от държавния сектор в Гърция ще получат по 400 евро коледни надбавки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *