Хиляди готвят протест заради строителство на Иракли

Протестиращите ще се съберат в 17,30 ч. пред паметника на Патриарх Евтимий, след което шествието ще премине по ул.“ Граф Игнатиев“, „Раковска“, бул. „Цар Освободител“, до Народното събрание, където в 18.30 ч. ще започне митинга.
До момента близо 1300 души вече са заявили участие в протеста във социалната мрежа facebook.  В обръщението на протестиращите се посочва:
„След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетона в Натура 2000 на поредните „еднофамилни къщички“ на Иракли! Този път инвеститорът се казва „Емона 2000“.
Този път планът включва 30 къщи и резиденции. За всички, които подкрепят „Да спасим Иракли“ дойде време да извикаме отчетливо – Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!“
Законът за устройство на Черноморското крайбрежие гласи, че това място по принцип трябва да е държавна собственост, а строителството на плажа и дюните е забранено.
Екоактивистите призовават за незабавното обявяване на Иракли, Кара дере и Камчийски пясъци за защитени територии и да бъдат издадени заповеди, че са защитени зони по „Натура 2000“ и европейската директива за местообитанията.
Според инициативния комитет на протестиращите, каузата им не е само Иракли, а за законността, която е потъпкана от Странджа до Калиакра и от Сребърна до Банско.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *