Хиляди гърци в шок заради орязаните им пенсии

Хиляди пенсионери в Гърция са били шокирани, след като са установили, че доходите им са орязани и че ножицата ще стигне до 30 процента заради влезлия в сила нов „закон Катрунгалос“, съобщават гръцките електронни медии.

Най-много от този закон са загубили хората, излезли в пенсия през май 2016 г. Орязването идва от новия начин на изчисляване на пенсиите. От него са засегнати пет категории осигурявани и по-специално бивши държавни служители, а също и тези, които са работили към държавния фонд за пенсионно осигуряване ИКА и в други подобни фондове.

Средното намаление на пенсиите варира от 12 до 16 на сто и засяга новите пенсионери. Специалисти смятат, че до 2020 г. доходите на около 200 хиляди осигурявани в Гърция, оттеглили се от работа, ще бъдат орязани до 30 на сто.

Серията от бързи промени и съкращения на пенсиите на стотици хиляди в Гърция ще се усети осезателно през септември. Близо 1,2 милиона пенсионери ще видят своите допълнителни пенсии орязани, докато голяма част от пенсионерите ще се простят и с част от техните основни пенсии . Общо 200,000-250,000 пенсионерите имат право на допълнителни пенсии, 6000 във високият сегмент и още около 11 000 банкови пенсионери ще бъдат включени в новата оценка на техните пенсии съгласно новия закон за социално осигуряване. Бившите служители на Alpha Bank и Emporiki Bank се очаква да бъдат засегнати най-тежко от съкращения в основните им пенсии в размер до 35%, докато пенсионерите в частния сектор ще видят намаляване на пенсиите им с 15%. Смята се, че 200 000-250 000 пенсионери в банковия сектор, търговията, работниците бензиностанция и морските агенти ще видят бъдат орязани между 35-40%.
Тази пролет, през месец май, гръцки съд реши, че новите съкращения на пенсиите, договорени между Атина и международните кредитори, нарушават Европейската конвенция за правата на човека. Новите съкращения на пенсиите са част от предпоставките на програмата за спасяване на Гърция, договорена на 2 май. Съкращенията бяха включени в пакета, който гласува гръцкият парламент през следващите няколко дни. Законодателството отвори пътя за приключването на оценката на програмата за спасяване и ще отключи следващия транш за заем за Атина. Гръцкото правителство се нуждае от транш от 7 милиарда евро, за да обслужва задълженията си през това лято. Въпреки това, Сметната палата на Гърция установи, че съкращенията на допълнителните и основните пенсии, договорени от Атина и нейните кредитори, са нарушили конвенцията. Те също противоречат и на конституцията на страната.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *