Хиляди участват в гей парад в центъра на София

Това послание отправиха от сцена пред паметника на Съветската армия в София организаторите на „София Прайд“.
Петият парад на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и трансполови) общностите привлече малко повече от очакваните от организаторите 2000 души. В София Прайд участие взеха и много чужденци, както и хетеросексуални хора, дошли да подкрепят каузата на шествието. Парадът беше предвождан от камион-платформа, който служеше едновременно като дансинг и звукова уредба, от която се чуваше техно и денс музика. Не отсъстваха и плакати и транспаранти с надписи: „Хомофобията е избор, хомосексуалността не“, предаде БГНЕС. Участниците развяваха знамена с надпис „Човешките права са моя гордост” и носеха огромно знаме с цветовете на дъгата.
На шествието имаше и представители на Българския червен кръст, които раздаваха вода. Събитието се провежда при засилени мерки за сигурност. След като мина самото шествие, участниците се върнаха отново на паметника на Съветската армия, където в момента се провежда концерт. Градинката е отцепена от полиция и жандармерия и има няколко входа към сцената, на които се раздават гривни. Едната част е оградена с огради, другата е с лента и се влиза от определени места. На парада пристигнаха посланиците на САЩ Джеймс Уорлик и Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, съобщи „Фокус“. Всички трябва да живеем живота си както пожелае. Това каза Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, в интервю за предаването на Нова телевизия „Карбовски: Директно”. Той заяви, че присъства на гей-парада, за да подкрепи всички хора по принцип, защото хората трябва да имат възможността да живеят както сметнат за добре, без да бъдат подлагани на тормоз и да бъдат равнопоставени спрямо останалите хора. „Всички трябва да имат възможността да живеят живота си така, както изберат. Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуалисти, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство. Никой не трябва да бъде подложен на тормоз заради предразсъдък”, каза още Джеймс Уорлик. Посланикът коментира призива на „Атака” – хората, които демонстрират днес, да бъдат замеряни с камъни, с думите: „Добрата новина е, че всъщност България е едно много толерантно общество и всички много уважаваме това. И преобладаващата част от българите всъщност са отхвърлили политиката на предразсъдък и омраза и аз много се възхищавам на това. Днес е един много специален ден, защото се демонстрира, че толерантността в България се простира и за тази група хора, и за всички хора в обществото”. 
Българската православна църква се обяви против организирането на „София прайд“ . От Светия синод призоваха хората да не допускат своите деца да участват в демонстрацията, която „създава условия за съблазън и напрежение”. Хомосексуалността е тежък грях, коментира пред Дарик Ловчанският митрополит Гавраил. Против парада се обявиха и няколко националистически партии, които организираха антишествие днес от 10.00 до 12.00 ч.  Около 300 души протестираха в центъра на столицата срещу гей парада   В писмо до столичния кмет организаторите поискаха да се забрани „София прайд”, тъй като митингът застрашавал обществения ред и нарушавал правата и свободите на другите граждани. Кметът Йорданка Фандъкова обаче отговори, че в демократична държава трябва да се спазват правата на всички. Тя поясни, че е осигурена засилена охрана на парада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *