Хиляди французи протестираха срещу трудовата реформа на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон е изправен днес пред първото си обществено изпитание с многохилядните протести в цяла Франция срещу реформата на Кодекса на труда, от която той не възнамерява да се откаже, предаде AFP.

Протестиращите дефилираха в столицата Париж, южния град Ница, северния Кан, а също и в южния Марсилия, където в редиците им беше водачът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, смятан за основен опонент на президента, посочва БТА, позовавайки се на френската агенция.

В центъра на Париж полицията влезе в сблъсък с младежи край шествието срещу реформите на Макрон, съобщи Ройтерс. Някои от демонстрантите бяха извлечени от редиците на демонстрантите, а полицаите използваха водни струи.
Без да изчака официалното начало на демонстрацията във френската столица лидерът на Общата конфедерация на труда – Се Же Те (CGT) Филип Мартинез приветства голямата мобилизация в провинцията срещу реформата, „даваща пълни права на работодателите“.

Движението на влаковете в парижките предградия в авиацията беше нарушено от стачки. Нискотарифната компания Ryanair беше принудена да отмени 110 полета, уточнява AFP.

Панаирджийски камиони блокираха рано сутринта движението на част от авеню „Шан-з-Елизе“ и някои пътища към столицата, информира investor.bg.

Синдикати на ученици и студенти и младежките движения на няколко леви партии призоваха членовете си да се присъединят към протестите срещу „историческия социален упадък“.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *