Химическата ни промишленост задоволява едва 20% от вътрешния пазар

Едва 20 % от потребностите на страната от химически вещества и продукти се покриват от българската химическа индустрия. Това сочи анализ на КНСБ, цитиран от БНР. Въпреки това се оказва, че отрасълът е от водещите за формирането на висока добавена стойност и по-висока производителност на труда.

За да може секторът да се развива профсъюзът настоява за активен диалог между социалните партньори и конструктивни мерки от страна на държавата.

Тенденциите и негативите в химическата промишленост продължават и не трябва да си затваряме очите пред тях, заяви заместник-председател на Управителния съвет на Българската камара на химическата промишленост проф. Йончо Пеловски.

По думите му трябва всеки – от работника до висшия държавен ръководител, да си дава сметка, че в сектора се намалява капацитетът и асортимента на производствата. Това от своя страна пък е свързано с рязко понижаване броя на произвежданите химически продукти. Пеловски е на мнение, че тези резултати преди всичко са от недалновидно държавно ръководство. Той подчерта, че остро стои въпросът и за нестабилността в снабдяването и цените с електроенергия и природен газ. Особено тежко това засяга химическата промишленост.

Анализът на КНСБ показва още, че секторът осигурява 25% от общия обем на българския износ и заетост на 50 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *