Хлябът на милиони е под въпрос заради вулкана

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ново задъхване – този път заради исландския вулкан

Исландският вулкан може да доведе до нов срив. Над 60 000 полета бяха отменени в Европа, което причини на авиокомпаниите загуби в размер на около 800 милиона евро. Общите загуби за икономиката обаче са много по-големи.

Във въздушния транспорт в Германия работят над 56 000 души. Ако броим охраната, продавачи и чистачи, то числото достига 200 000. Всички те са зависими от това да има полети. Когато такива биват отменени и то така масово, това води до допълнителни загуби за авиокомпаниите, защото според европейското законодателство те са задължени да осигурят подслон на пътниците. Освен това даден пасажер може да поиска да му се върнат парите за полета.
Природната катастрофасе превърна викономическа
Международната авиация бе в криза още преди исландския вулкан. Общо 4,6% по-малко пътници е имало през 2009 година. Поради това можем да очакваме и фалити, казва експертът по въздухоплаване Андреас Шпет: „Цялата ситуация може да стане много сериозна през следващите дни. Най-големият проблем сега е липсата на яснота около това кога ситуацията ще бъде овладяна – нещо, което никой засега не може да прогнозира.“
Bildunterschrift: Пробни полети на Луфтханза доказаха, че под 8 000 м. височина риск няма
В глобален мащаб загубите на авиокомпаниите се равняват на 250 милиона долара дневно. Вероятността да получат тези пари от застрахователните компании е твърде ниска, защото по начало не се сключват застраховки срещу природни катастрофи. Но колко голям е рискът от частиците пепел за сигурността на самолетите? Някои германски авиокомпании, засегнати силно от спрените полети, попитаха риторично колко коректни са изчисленията за риска, които оставиха дни наред самолетите им на земята. В края на миналата седмица Луфтханза извърши десет пробни полета със самолети без пътници на борда, за да докаже, че риск няма, ако се лети на подходяща височина от три до осем хиляди метра.
Междувременно обаче не само авиокомпаниите, но и много отрасли на икономиката понесоха значителни щети заради спряното въздухоплаване – поради простата причина, че голяма част от износа на стоки се извършва по въздух. „В Германия 35% от износа се осъществява чрез въздушен транспорт. Голяма част от продуктите трябва да бъдат доставени максимално бързо, за да нестанат негодни за употреба“, казва експертът Андреас Шпет.
Часът на спекулантите пак удари
Bildunterschrift: Празни летища – празни каси
В областта на туризма, например, 17 милиона работни места са пряко свързани с въздухоплаването. От него зависи и хлябът на над 6 милиона души, работещи в спедиторски фирми. Към тях се прибавят още над5 милиона работници, заети на самите летища и в самолетната индустрия. Ето защо призивите на авиокомпаниите за по-прецизни изчисления на риска от исландския вулканичен облак са от значение не само затехните печалби.
Междувременно борсите обявиха спад в стойността на акциите на авиокомпаниите от ранга на 3,5 до 4,5%. Часът на исландския вулкан е и часът на спекулантите – наблюдава се сериозен спад в акциите на множество компании,потърпевши от пепелния облак.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *