Холандия слага камери по границите си

Правителството настоява, че затягането на сигурността на 15-те най-оживени гранични пунктове на страната от началото на следващата година е жизненоважно за борбата с международната престъпност и отрича това да нарушава законите на ЕС, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Министърът на имиграцията Герд Леерс съобщи вчера, че ще инфомира Европейската комисия, че системата за видеонаблюдение, която се очаква да заработи през януари или февруари, отговаря на съществуващите правила за личната неприкосновеност и граничния контрол. В изявлението си Леерс подчерта, че целта на камерите е да помагат на работата на военната полиция, която отдавна извършва проверки, предназначени да ограничат нелегалната имиграция и трафика на хора.
Според правителството, новите камери ще могат да разчитат регистрационните табели и да идентифицират подозрителни автомобили. Системата обаче няма да съхранява информация за превозните средства и няма да се използва за идентифициране на коли, чиито собственици не са платили такси за паркинг или други пътни глоби.
В очевиден опит да се спазят шенгенските правила, които премахнаха постоянните гранични проверки, камерите няма да бъдат използвани през цялото време. Според правителството те ще работят максимум 90 часа месечно и по шест часа дневно и няма да следят всички леки коли и камиони.
Известно е, че Холандия е една от страните, които са против влизането на България и Румъния в Шенген. Според същия министър – Герд Леерс двете страни трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на ЕС от наплива на незаконните имигранти, „напиращи да влязат в ЕС от територията на Турция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *