Холандската централна банка прибира част от златните си резерви от САЩ

Холандската централна банка съобщи, че ще репатрира част от златните си резерви от САЩ, с което се превърна в поредната европейска централна банка, която изказва публичните си опасения за сигурността на златото си, пише Market Watch.

От институцията заявиха, че ще приберат част от своите резерви, които са 612 тона, обратно в Холандия. Мярката може да има позитивен ефект върху общественото доверие, допълниха от централната банка.

Целта е в трезорите в Амстердам да бъдат прибрани около 31% от резервите на централната банка. Затова ще бъде прибрано и част от златото, което в момента се намира в САЩ.

След акцията Холандия ще държи 31% от златните си активи в трезора на нюйоркския клон на Федералния резерв. В момента този процент е 51 на сто.

Златните резерви, които има централната банка на Холандия в Канада и Великобритания, засега няма да бъдат намалявани. В Канада Холандия държи 20% от златните си активи, а във Великобритания – 18 на сто.

В последните години няколко европейски централни банки започнаха да прибират златните си активи в собствените си трезори. Една от тях е тази на Германия, която репатрира част от златото си, съхранявано в САЩ и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *