Холивуд си търси $26 млн. от български предприемач

Сайтът предлага безплатен обмен на съдържание в размер до 400 мегабайта. Изпращането на по-големи файлове изисква платена регистрация. Hotfile е създаден преди две години в САЩ от Антон Титов, известен български интернет предприемач.
Днес сайтът е преведен на 19 езика и е сред стоте най-големи в света. Според документите, внесени в съда, преди месец, Титов е миноритарен акционер в компанията, стояща зад Hotfile, регистрирана в Панама и в България. В световен мащаб сайтът има 21 млн. уникални потребители на месец, които реализират 410 млн. импресии, по данни на Google AdPlanner. За сравнение CNN.com има 26 млн. уникални потребители на месец.
Ищците са представили списък от 174 филма и тв предавания, качени от потребители без разрешение. Студиата търсят обезщетение от $150 хил. за всяко заглавие, за което смятат, че е с неуредени авторски права. Общата компенсация излиза около $26 млн. Защитата има срок до 31 март, за да представи отговор на исканията на ищците.
Втори иск в САЩ срещу Титов е подаден на 18 януари от Liberty Media – компания, защитаваща интересите на медийни правоносители. Сред ответниците по делото са 1000 потребители на Hotfile и PayPal, която осигурява финансови услуги на сайта. Liberty Media настоява да бъдат замразени средствата на Титов и Hotfile в системата на PayPal. В резултат от съдебните действия екипът на сайта е започнал без предупреждение да изтрива масово платени профили на абонати, съобщава TorrentFreak, цитиран от „Капитал“.
39-годишният Антон Титов е руски гражданин, който в последните две десетилетия живее в България, пише в съдебните документи. Той е един от създателите на host.bg, сайт за уеб хостинг, закупен от „Нетинфо“ в края на 2006 г. Сред другите интернет проекти с бивше негово участие са онлайн броячът tyxo.bg и vbox7.com. Първите данни за неговите онлайн начинания са от 2001 г., когато Антон Титов е на 29 г.. Тогава той е създател на несъществуващия днес mp3-bg.com – сайт за обмен на музика.
Проверка в Търговски регистър показва, че към момента Титов управлява „Хотфайл“, притежавана еднолично от панамската „Хотфайл корп.“. Според нейния годишен финансов отчет за 2009 г. фирмата има 8 хил. лв. оборот.
Предприемачът също така е основател на Lemuria Communications, базирана в САЩ. Фирмата е регистрирана, заради законодателството на Панама, което гласи, че ако компания иска да получи IP адреси за сървъри, които не се намират в латиноамериканската страна, тя трябва да се запише в държавата, където се намира оборудването.
Работата на Hotfile се осигурява от над 700 сървъри в Далас и Маями. Титов е пътувал за пръв път до САЩ през октомври 2009 г., именно за да регистрира Lemuria във Флорида, пише още в съдебните документи.
Hotfile печели от абонаменти на потребители за възможността да свалят по-бързо файлове. Сред конкурентите на сайта са RapidShare и MegaUpload. Другият бизнес модел на сайта е, че всеки потребител, който е убедил друг, да ползва Hotfile, получава поне $0.002 за всеки изтеглен файл.
В общите условия на hotfile.com пише, че сайтът си запазва правото да изтрива файлове с неуредени авторски права, качени от потребители. В съдебните документи е записано, че съгласно закона екипът на сайта изтрива файлове от сървърите до 24 часа след като правоносителите подадат заявка за пиратско съдържание. Освен това Hotfile използва „цифрово маркиране“ за всеки файл, за който има съмнения, че е с неуредени авторски права, а това затруднява дейността на интернет пиратите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *