Хонконг №1 по конкурентност в света

Хонконг за втора поредна година е на първо място в класацията за най-конкурентните икономики в света. Това сочи доклад, публикуван късно снощи от швейцарския Международен институт за развитие на мениджмънта (IMD), цитиран от ТАСС. Водещата тройка се допълва от Швейцария и Сингапур.

САЩ отстъпват една позиция и слизат на четвърто място, следвани от Холандия, Ирландия, Дания, Люксембург, Швеция и Обединените арабски емирства. Континентален Китай се изкачва от 25-та до 18-а позиция, задминавайки Великобритания. България е на 49-о място спрямо 50-о в предходната класация. Бразилия, Монголия и Венецуела са в дъното на списъка, включващ 63 страни и територии.

Рейтингът се изготвя според 340 критерия, разделени в четири групи – икономически показатели, ефективност на правителството, ефективност на бизнеса и състояние на инфраструктурата. Отчитат се статистически данни, както и анкети сред ръководители на компании по целия свят, информира monitor.bg.

Институтът представи и резултатите от ново проучване в сферата на цифровата конкурентоспособност. В тази класация на лидерските места са Сингапур, Швеция и САЩ.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *