Хората на Байдън искат по-строг контрол над биткойн

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън може да е по-строга към криптовалутите като биткойн, отколкото бяха Тръмп или Обама. Това се очакваше и вече има ранни признаци, че ще се случи.

САЩ се канят да наложат по-сериозни ограничения върху операциите с криптовалути
(снимка: CC0 Public Domain)

Джанет Йелън,  подчерта ролята на криптовалутите в нелегалните транзакции и прането на пари по време на изслушването си тази седмица, отбелязва Futurism. Отговаряйки на въпрос за терористи, финансирани чрез биткойн, Йелън каза, че криптовалутите „са особено притеснителни” и, че правителството трябва да наложи нови ограничения относно начина, по който може да се използва криптовалутата, информира technews.bg.

Голямото обещание на криптовалутите като биткойн е, че те предоставят алтернативна финансова система на централизираните, мощни банки и федерални правителства. Разбира се, това представлява идеализирана версия на криптовалутата, която най-вече съществува като играчка за инвеститори, а не като полезна форма на валута.

Човекът Байдън: живот, белязан от трагедии и триумфи | Новини и анализи по международни теми | DW | 07.11.2020

Но блокчейн технологията, която стои зад биткойн, също така предоставя начин за незаконно купуване на наркотици и оръжия, както и за преместване на богатства с цел избягване на контрол – това изглежда е причината Йелън да се прицели в криптовалутите.

За да предотврати използването на криптовалутата от терористи за финансиране на техните операции, федералното правителство ще трябва да актуализира и модернизира начина, по който обработва криптовалутите, казва Йелън – особено по отношение на това как то контролира крипто-транзакциите.

Победа на Байдън би възстановила трансатлантическите отношения – European Council on Foreign Relations
Криптовалутите са особено притеснителни. Мисля, че много от тях се използват – поне в смисъл на транзакция – главно за незаконно финансиране”, каза Йелън по време на изслушването във вторник. „И мисля, че наистина трябва да проучим начините, по които можем да ограничим тяхното използване и да се уверим, че прането на пари не се случва по тези канали”.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *