Хората теглят парите си от банките и ги влагат в имоти

Банките са поставени в сложна ситуация заради агресивната лихвена политика на ЕЦБ, . Хората изтеглят парите си от банките и ги влагат в нещо друго – например имотите като традиционен актив за българите. Това заяви пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

istock
istock
По думите му със сигурност не трябва да се прави регулация на цените. Ефектът от това ще е тези стоки, на които поставяме „таван“ на цените, да изчезнат от рафтовете. Това винаги се случва, когато стигнем до контрол на цените.“ Източникът на инфлацията е до голяма степен вносен, подчерта икономистът, информира pariteni.bg.„За мен големият източник на тази инфлация е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 г., тази реакция срещу кризата, която слушахме тогава. Нямаше как, когато се създаде такова голямо количество нови пари, а ние го помним това от 1997 г. в много по-големи мащаби, да не доведе до скок на цените. Това е аксиома в икономическата теория.“, посочи той.Панчев очаква поне до края на годината да има „забързано увеличение на цените“.Големият български елемент, който се добавя, идва от енергетиката, която не функционира добре и изкуствено покачва цената на енергията, която расте в цяла Европа, поясни Стоян Панчев.

istock
istock

Индексът за потребителските цени, използван от НСИ, подценява реалния размер на инфлацията, коментира Панчев в предаването „Преди всички“.

„Реалната инфлация, ако я измерваме с един по-адекватен индекс, е някъде двойна на тази, която ни казва НСИ, особено ако сте човек, който потребява такъв тип стоки, които са скочили повече.“

Стоян Панчев нарече второ актуализиране на бюджета „вече доста странно“.

Малко се прекалява с някои помощи за бизнеса, отчита икономистът. По думите му мерки от типа на 60:40 и 80:20 трябва да бъдат прекратени, защото няма добър аргумент за продължаването им.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *