Хотелиери от Слънчев бряг направиха комитет в защита на дюните

Да се обяви мораториум върху всички разпоредителни сделки със земя на територията на защитените зони-дюни в Слънчев бряг и Несебър, настоява Инициативен комитет в защита на дюните, чието създаване бе обявено вчера.

Искането е изпратено с писмо до министър-председателя, заедно с още две предложения, информира БГНЕС.

Основната ни цел е недопускането на деактуване на дюните в района на Несебър и Слънчев бряг от публична държавна в частна държавна собственост и земеделска земя, която по-късно да се приватизира и застрои, заяви председателят на комитета Михаил Инджов.

В писмото до премиера хотелиерите настояват още всички искания и преписки, водени с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, да се изискат и да им се даде публичност, а в присъствието на чуждестранни експерти и еколози да се направи заснемане на пясъчните образувания и те да се обявят за защитени територии.

Комитетът настоява и да се изискат договорите за концесия на плажовете- изключителна държавна собственост с точно очертаните им граници.

Инджов съобщи за сигнали, че концесионерите на плажове са притискани с обещания да им се намали концесионната такса за сметка на изваждане на територии от концесиите.

Вече имало и опити да се приватизират дюните, както и искания за реституция на терени в тяхната територия. Хотелиерите подчертаха, че съгласно конституцията плажът е изключителна държавна собственост, а пясъчните образувания са защитени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *