Хотели и ресторанти – сред най-големите крадци на ток

Собственици и управители на ресторанти и хотелски комплекси са сред най-често изкушаващите се да пробват кражба на електроенергия, сочат данните от  проверките на електроразпределителното дружество ЕвН – България за отмината 2017 година. За 12 месеца загубите от кражби на ток за дружеството, което оперира върху територията на Югоизточна България възлизат на 1 468 000 лв, което означава че не са били платени 10,9 мегаватчаса електроенергия.

„Нямаме проблеми с ромските квартали, там събираемостта надхвърля 95 на сто , много по-често правят опити да плащат в зоните, където обитателите не са социално слаби. С въвеждането на дистанционното отчитане имаме възможност превантивно да действаме при опит за манипулиране на уредите. Получаваме сигнал веднага при отварянето им и изпращаме свои екипи ..“, коментира изпълнителният член на директорския съвет при дружеството Костадин Величков.

По думите му загубите от кражбите са спаднали под 8,5 на сто, в този диапазон се движели и технологичните загуби. Продължавали обаче кражбите на проводници и части от трафопостовете, където сумата е в рамките на 1,6 млн лв, най-малка е тя в Старозагорска област – едва 389 000 лв.Пак там са инвестирани 5,8 млн лв за обновяване на разпределителната мрежа, в момента се полагали подземни кабели за нуждите на фирма в района на някогашния соцгигант  Агробиохим, която удвоява производството си и се нуждае от допълнителни близо 3 мегавата мощност, информира в.Стандарт+..

Полагането се забавило във времето заради проблеми със собствеността на площадката – при приватизацията на химическия комбинат при правителството на Иван Костов алеите, улиците и подземните комуникации преминали в частно дружество, което сега искало наем за ползването им.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *