Христо Друмев: Всяка година държавата получава 3 млн. лева от НДК

София /КРОСС/ Няма никъде в света културен център, който да е на самоиздръжка. Ние не само, че сме на самоиздръжка, но с наши средства правим ремонти, всяка година държавата получава 3 милиона лева от нас – данъци, осигуровки и т.н. Това каза пред БНТ Христо Друмев по повод идеята за приватизация на НДК.
Според него хората, които лансират тази идея, вероятно, са „недобре информирани”.
„Първо, приватизацията на НДК не може да бъде спешна мярка за захранване на държавния бюджет. За тази приватизация се говори от 20 години, зад нея стоят интереси“, каза Друмев. Той изрази несъгласие, че частните ръце са по-добрият стопанин с аргумента: „Зависи от ръцете. Ако ръцете са чисти и главата е умна, управлението може да бъде по-добро”.

Според икономиста, Георги Стоев тежкият въпрос в момента е утре държавата да спре да харчи текущо. „Говорим за вариант, в който днес започваме да режем разходи. Не сме в ситуация да изчакваме дебати. Приватизацията не е начин да се бори бюджетният дефицит защото няма консенсус. Това само отклонява вниманието от това как да съкратим текущите разходите. В момента има тежък проблем – ситуацията е спешна , чудим се как да не влезем в спиралата на дефицити, а на политически език това означава правителството да подаде оставка в края на годината“, коментира икономистът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *