Хюлет Пакард и Сименс кандидати за изграждане на електронно правителство

„Хюлет Пакард България“ ЕООД и „Сименс Бизнес Сървисиз“ ЕООД са двете фирми, които са внесли в срок офертите си за участие в тръжната процедура по обявената от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) обществена поръчка за изграждане на интеграционна система за електронно правителство.

Техните документи бяха отворени публично в присъствието на министър Николай Василев и на журналисти.

Над половината от всички средства, определени за електронното правителство за тази година, които са около 10 млн. лв., ще бъдат насочени към проекта, заяви министър Василев, цитиран от Dnes.bg. Срокът за изпълнение на поръчката е 11 месеца.

Комисията, която ще разглежда и оценява офертите, ще обяви резултатите най-късно до десет дни, съобщи председателят й Юрий Алкалай, директор на дирекция „Електронно правителство“.

Проектът включва доставка на хардуер и синхронизиране на работата му, разработка на софтуер за изграждане на информационни регистри и за предоставяне на електронни услуги, ползвайки информацията на регистрите.

Интеграционната система за електронното правителство ще създаде физическата база за изграждане функционалностите на е-управлението и ще послужи като ядро за по-нататъшното интегриране на информационните системи на държавните структури. Целта е държавната администрация да се възприема от потребителите като едно цяло – от един вход всеки да може да използва информацията и електронните услуги, предоставяни от всички административни структури.

Системата ще позволи подържане на вътрешен документооборот и ще предостави възможност за дистанционно уеб-базирано обучение на служителите от администрацията.

Общо 10 фирми са закупили документация за участие в тръжната процедура по обявената от МДААР обществена поръчка: „Ай Би Ем България“ ЕООД, „Аксиор“ ООД, „Информационно обслужване“ АД, „Контракс“ ООД, „Сиенсис“ АД, „Сименс Бизнес Сървисиз“ ЕООД, „Стемо“ ООД, „Теле Линк“ АД, „Хюлет Пакард България“ ЕООД и ЦАПК „Прогрес“ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *