Цанков камък удря боклука и ремонтите в София

В отговор на ГЕРБ за „Цанков камък“ БСП атакува ефективността на завода за боклука и на ремонтите в София. Повод за пресконференцията на социалистите беше стенограмата от заседанието на Министерския съвет и думи на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ дават „Цанков камък“ на прокуратурата сега, защото не работи, и това било все едно да направиш завод за битови отпадъци и той да не работи.Заводът за битови отпадъци трябваше да постигне конкретни резултати – след преработването на боклука само 10 процента да отива на депо, посочи депутатът от левицата и бивш общински съветник Георги Свиленски. Две години след неговата работа тези проценти на оползотворяване не могат да се достигнат, отбеляза той. Този скъп проект в момента не работи ефективно и Столична община е принудена да направи сепарираща лента, около която работят 50 работника и разделят боклука, добави Свиленски.
По повод качеството на ремонта на „Орлов мост“, той припомни, че само десет дни след пускането му ремонтираното „Цариградско шосе“ става „Цариградско море“ по информации в медиите, а „Орлов мост“ е нагънат на коловози.
По отношение на цялата одисея около „Цанков камък“ оставам с впечатление, че има развален телефон между отделни министри, премиер, депутати, коментира Деница Златева от ръководството на БСП. По думите й не може планов ремонт на хидротехническо съоръжение да е повод да бъде даден отново на прокуратурата. Тя отбеляза, че проектантът е предвидил през определено време да се правят такива планови ремонти, а прокуратурата вече се е произнесла, че няма данни за престъпления.
От БСП посочиха също, че вчера българското правителство е дало на концесия интермодалния терминал в Пловдив. „Това е поредният грабеж на българското общество“, коментира Свиленски и посочи, че са поискали тази процедура да бъде спряна. Познахме фирмата, на която ще бъде дадена концесията, да видим дали тя няма да е концесионерът и на летище Пловдив, добави той.
Относно шума в „Слънчев бряг“, от БСП посочиха, че не може този сериозен въпрос да се решава по дискотеките през нощта. Тези въпроси се решават със закони, правила, наредби и с контрол за тяхното спазване, а контролът в момента е в ръцете на Борисов като министър-председател на България, коментира Георги Свиленски. Сагата със „Слънчев бряг“ защо се подхваща само през август, попита той. По думите му тези въпроси не трябва да се поставят само през летния сезон и вицепремиерът Валери Симеонов да обикаля по нощните заведения с жандармерия.
Във връзка със строителството на 43-етажен небостъргач в квартал „Стрелбище“ в столицата, социалистите призоваха Борисов да вземе отношение по казуса, тъй като цялото ходене по мъките било започнало с неговия подпис, с който е разрешил продажбата на терена като кмет на София.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *