Цветан Димитров: Трябва да има балансирано подпомагане на фермерите

София /КРОСС/ Посещението на комисаря Чолош е едно важно събитие, заяви в предаването „Неделя 150″ на БНР Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните. Комисарят имаше срещи с браншовите представители. Показахме, че нашите проблеми не са чак толкова тежки за ЕС, надяваме се българските фермери да бъдат равнопоставени със своите колеги от ЕС, каза Димитров. Но дебатът тепърва предстои. Първите шест месеца на следващата година ЕК ще подготвя предложения съобщи г-н Чолош, ще бъдат изслушани всички и втората половина на следващата ще започне същинският дебат за това изравняване. Ние запознахме комисаря с проблемите, които стоят пред нашите фермери. Основната критична точка не само за България, но и за останалите страни от ЕС е неравностойното подпомагане на сектор „Животновъдство“.
Друг проблем е тютюнопроизводството в необлагодетелстваните райони. Анализът на комисаря е много адекватен, който се потвърждава и от нашите анализи, каза Димитров. Трябва да има балансирано субсидиране на този сектор, за да не създадат проблеми в областта на демографията, в икономиката и т.н., убеден е зам.-министърът. Земеделието като цяло подпомага много националната икономика, но вътре в него има още много нерешени проблеми. Постава се на обсъждане и въпросът дали да има таван за подпомагането на фермерите.
Един от основните акценти в разговорите ни с комисар Чолош бе проблемът с тютюнопроизводителите. Говорихме да се осигурят и алтернативни доходи на хората, нашата молба беше ЕК да ни подкрепи в усилията ни да развиваме тези райони, които основно произвеждат тютюн.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *