Цветан Райчинов: Държавата е най-лошият платец, не осигурява над 4 млн. души,

Държавата е най-лошият платец, тя трябва да осигурява над 4 млн. души, но не го прави. Това коментира председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, цитиран от БНР.

„Нямам право и еднолично да отменям решения на Националния съвет. Всичките пари, които държавата трябваше да внася, станаха около 300 млн. Всичко останало идва от 2 милиона работещи, а разликата отиде в така наречения резерв, каза още той.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков пък иронично каза: „Дайте да започнем да ги разстрелваме хората, които не се осигуряват“. Според него липсата на средства в НЗОК се дължи и на неизълнението на ангажимента над държавата да покрива здравните вноски на нейните служители. Задържането на финансирането увеличава задълженията, а те съсипват системата, демотивират лекарите и медицинския персонал и те заминават извън страната, смята Миков.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заяви, че за месец юни средствата, които са преведени, са в размер на 68%.

„Нефинансирането ще блокира реформата. На практика това е непонятно – обявява се реформа и в същото време се блокира от част от правителството по този начин”, коментира Райчинов. „Все още не са определени дати за срещи с НЗОК, но и да имаме срещи с касата, те ще бъдат безрезултатни“, категоричен бе Райчинов.

„Кога лекарите са искали да излизат на улиците и да протестират“, това е последното нещо, към което можем да прибегнем, само ако сме притиснати в ъгъла“, категоричен бе Райчинов.

От своя страна д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, коментира: „Решението за стачка ще бъде на самите лекари. Ситуацията засяга не само лекарите, а и цялата медицинска общност. Не може да пострадат само едните от намалението на средствата, най-вече ще пострадат пациентите”.

„Пари за здраве има. На последно място сме по здравен индекс в Европа. Има резерв от 1 милиард и няколко стотин милиона, които са целеви средства за здраве. Трябва да се знае, че хората са дали тези пари за здраве, и държавата има най-малък дял относно тези пари“, каза още Душков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *