Цветан Райчинов: Животът на всички българи е застрашен

София/КРОСС/ Ако има писмено споразумение за исканията ни, няма да има протести. Това заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов след заседание с пациентски организации и синдикати, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Нищо добро не се случва в системата на здравеопазването, животът на всички българи е застрашен от липса на финансиране в системата“, заяви Райчинов.

Работна група ще има задачата да изработи конкретните искания на всяка от организациите, които да бъдат представени на правителството и ще се иска среща с премиера Бойко Борисов, на която да представят вижданията си в здравеопазването. Организациите настояват срещата да се състои на 31 август. Основните им искания са Обществения съвет по здравеопазване да е постоянно действащ и да не се взимат решения, без да бъдат предварително консултирани със съвета. Средствата за здравеопазване да се гарантират в пълен размер и да се плати всичко изработено от болниците до момента. От съсловните организации искат ежемесечно отчитане на НЗОК и отчетът да е публичен. По думите на Раойчинов след края на септември ще се пристъпи към ефективни протести, ако исканията им не бъдат изпълнени. Председателят на БЛС съобщи, че резервът в здравната каса е налице и може да се използва.
Проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ заяви, че никой не чете предложенията им, които отправят към правителството. „Имам чувството, че премиерът е дезинформиран и демонизира съсловието. Затова искаме да му кажем „право куме в очи“, как стоят нещата. Не искаме да правим протести, искаме диалог и да бъдем чути защото пишем, пишем и никой не го чете“, заяви Маркова.
Председателят на Българската асоциация на пациентите Пламен Таушанов подкрепи мнението на проф.Маркова, че вероятно премиерът и здравният министър са дезинформирани от чиновници, които или ги подвеждат или подават едностранчиво информацията. „Не сме убедени, че пациентите в страната разбират колко е лошо тяхното състояние“, заяви той.
Димитър Манолов – заместник-председател на КТ „Подкрепа“ изрази съмнението си, че може да има втори план, за който никой не знае. „Продължава погрома върху здравната система без значение кой управлява. Няма как от умни и образовани хора да получаваш глупави отговори. Ще се опитаме да убедим властта, че това което се прави граничи с престъплението“, заяви той.
Д-р Пламен Радославов от КНСБ обеща, че ще настоява за изграждане на стратегия за здравеопазването, остойностяване цените на услугите, публичност на събираните и изразходваните средства, изграждане на визията на българското здравеопазване до 2012 година и спешно решаване на проблема с нарушените здравноосигурителни права.
Станимир Хасърджиев отНационалната пациентска организация заяви, че няколко болнични заведения не приемат пациенти заради липса на средства. Примерът, който даде, е с отделение в пловдивската болница и тази в Пирдоп.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *